История се разказва не само чрез личности и герои, а

...
История се разказва не само чрез личности и герои, а
Коментари Харесай

Истории зад датата: Какво се е случило на 15 март?

История се споделя освен посредством персони и герои, а и посредством събития. За едно такова ще стане дума в днешната ни разходка из предишното.

Преди 69 години на днешната дата небето безусловно се изсипва върху едно малко островче в индийския океан. Рекордният дъжд е регистриран в нощта на 15 против 16 март на остров Реюнион, когато за денонощие там падат 1870 литра дъжд, което съставлява воден пласт, висок повече от метър, а това е безспорен международен връх.

Проливните превалявания в тази част на планетата обаче не са изненада. Реюнион се намира 700 км от Мадагаскар и напълно покрай Тропика на Козирога - място на което месечно падат по към 1000 литра на квадратен метър.

Интересното в тази ситуация е, че инфраструктурата, улиците и постройките са пригодени за сходни тропични условия и наводненията на острова изобщо не са нормална панорама. И още малко любопитни обстоятелства за този хубав остров – част от Франция, той е затрупан с толкоз огромни кратери, че вътре в тях можете да видите цели села.

Скок от метеорологичните катаклизми към лицето на перестройката. Преди 31 години - на 15 март, седмият руски водач Михаил Горбачов става президент на Русия.

Дълбоката политическа смяна в Съветския съюз обаче стартира още при започване на 1987 година Тогава стартира действителната перестройка в Съюз на съветските социалистически републики. По това време Горбачов я афишира за държавна идеология.

Идеята е курс към демократизиране на ръководството, развиване на пазарните връзки и гласност. Въпреки напъните обаче, темповете на стопански напредък не престават да падат, с това и недоволството от политиката на Горбачов пораства.

Отричан от едни, почитан от доста други, Горбачов остава един от международните политически водачи, оставил вечно диря в историята. Онова, което е несъмнено е, че от този миг – в Русия се вкарва многопартийната система и се появява нов институт – постът на президента.

Пocлeдният гeнeрaлeн ceкрeтaр нa Централен комитет нa КПCC и eдинcтвeн прeзидeнт нa Cъвeтcкия cъюз Михaил Гoрбaчoв отпрaзнувa преди дни своята 90-a гoдишнинa, за която беше поздравен персонално от Владимир Путин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР