Историческите спорове между България и Северна Македония блокираха разширяването на

...
Историческите спорове между България и Северна Македония блокираха разширяването на
Коментари Харесай

Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици

Историческите разногласия сред България и Северна Македония блокираха разширението на Европейски Съюз на Балканите и основават заплаха за районен спор.

България би трябвало да реализира " дефинитивно решение " на разногласието със Северна Македония, с цел да може тя, дружно с Албания, да стартира договарянията си за участие в Европейския съюз " преди края на годината ". Това се споделя в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Кийтинг е и ръководител на подкомисията, която би трябвало да дава отговор за района, съобщи Дневник.

Клаудия Тени и Уилям Кийтинг, членове на Камарата на представителите на Съединени американски щати:  " Поради тези аргументи членове на конгреса от двете страни показаха мощната си поддръжка за бързата интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. "  

В късото писмо не се дават детайлности по какъв начин би могло да стане това, само че то се вписва в мненията на американски и европейски представители от последните месеци в поддръжка на решение на разногласието. То съответствува и с обсъждането в Скопие на сериозната, съгласно разнообразни политици, опция за пробив със София, който да даде опция да се смъкна ветото за начало на договаряния, наложено от България поради двустранния спор.

Тази задача е мъчно осъществима.

До края на годината остават по-малко от шест седмици, а в България още няма даже постоянно държавно управление, въпреки Северна Македония да дава знаци, че продължава да се надява на смяна при служебното. Като опция за одобряване на евентуален пробив (и събаряне на ветото) Скопие вижда Европейския съвет в средата на декември или даже по-късно, през януари; водачите обаче могат, даже в случай че има пробив, да одобрят единствено даването на дата за така наречен първа междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите), която надали би била преди коледните празници.

 

Въпреки това документът, обединил представители на демократите и републиканците, е знак, че проточилият се спор от ден на ден се вижда в Съединените щати.

В писмото, където двамата представители се обръщат към дипломат Тихомир Стойчев, се загатва чуването за Западните Балкани в подкомисия за външни работи в Камарата на представителите.

Там заместник-помощник държавният секретар Габриел Ескобар приказва в края на октомври за обстановката в района и целите на Съединени американски щати, а текстът на писмото гласи, че слушателите били уверени и признали, че " Западните Балкани са комплициран, динамичен и геостратегически район в Европа ", положил старания за влизане в Европейски Съюз и отчасти (Албания, Северна Македония и Черна гора) включил се към НАТО.

" Същевременно членовете на конгреса признаха, че въпреки Северна Македония и Албания да са изпълнили условията, с цел да стартират присъединителни договаряния с Европейския съюз, остава спор сред страната ви и Северна Македония, който попречва Албания и Северна Македония да стартират тези договаряния ", продължава писмото.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР