Историческите първи стъпки на тандемът Армстронг – Олдрин по повърхността

...
Историческите първи стъпки на тандемът Армстронг – Олдрин по повърхността
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 25 май се ражда мечтата на САЩ за стъпване на Луната

Историческите първи стъпки на тандемът Армстронг – Олдрин по повърхността на Луната през 1969 година – имат своята забавна предистория.

Всичко стартира осем години по-рано – на дата 25 май 1961 година. Тогавашният президент Джон Кенеди афишира пред Конгреса във Вашингтон, че през идното десетилетие американец ще стъпи на Луната:

" Искаме да отидем на Луната, не тъй като е елементарно, а тъй като е мъчно ", споделя по-късно Кенеди.

По това време бушува Студената война и Съветският съюз е доста по-напреднал в бранша на галактическите полети. Самочувствието на американците е уязвено. Ето за какво задачата до Луната е цел номер едно. От 1961 година до стъпването на Луната, 400 000 души в цялата страна работят по реализирането на фантазията на Кенеди. 400 000 души, съвсем по един човек на прелетян километър до Луната. Тези осем години са изпълнени с редица преломни събития. През август 1963 год. Мартин Лутър Кинг произнася във Вашингтон фамозната си тирада: " Имам една фантазия ", а моторът на галактическите полети – харизматичният президент Джон Кенеди става жертва на атентат през ноември същата година.

Мечтата обаче остава жива, НАСА с неотклонен ритъм продължава да развива програмата „ Аполо “ и по този начин досега, в който половин милиард души на Земята виждат по какъв начин един човек в бял скафандър стъпва на лунната повърхнина и прави онази " дребна крачка за индивида - и огромен скок за човечеството ".

Едно мъчно и съвсем невероятно нанагорнище на Еверест

На днешната дата си спомняме и за изкачването на Еверест от двама души, за които това изглеждало съвсем невероятно. Американският хирург Шерман Бул(64 г.) става най-възрастният човек изкачил международният отличник, а дружно с него е 32-годишният Ерих Вайхенмайер, който пък става първият кьорав човек, покорил височината от 8848 метра.

Постижението е още по- значимо поради обстоятелството, че Шерман прави поредност от несполучливи опити през 1992,95, 98, 2000-та година, с цел да се трансформира в хималайски деец при започване на новия век. Освен това има в сбирката си изкачвания на най-високите върхове на всички континенти, както и присъединяване в ултрамаратони в далечни земи.

Не по-малко респектиращ е подвигът на Вайхенмайер, който губи зрението си на 4-годишна възраст, само че в действителност става физически по-активен след нещастието – стартира да тренира битка и скално катерене. Животът на авантюрист го праща в Аризонския алпинистки клуб, заниманието го увлича и през 1995 година той достигa връх Денали, най-високия връх в Северна Америка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР