Исторически музей – Стрелча представя изложбата на Регионален исторически музей

...
Исторически музей – Стрелча представя изложбата на Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Изложба пресъздава живота на средновековния човек

Исторически музей – Стрелча показва изложбата на Регионален исторически музей – Велико Търново и Национално сдружение „ Традиция ” РК Велико Търново „ Да прекрачиш в предишното “. Изложбата надниква в живота на средновековния човек благодарение на разнообразни реплики на предмети, въоръжение и занаяти от интервала, направени от реконструктори по артефакти от музейни експозиции и научни изявления.

Посетителите могат да видят реорганизация по какъв начин е изглеждал леко въоръжен български и кумански конник, византийски тежък и лек пехотинец. Освен бойното снаряжение и облеклата към него, могат да се видят и изящните възстановки на облекло на ктитор от църквата „ Св. Никола ” в Станичане, както и на ктиторка от фамилната черква в Долна Каменица. Въоръжението е показано от разнообразни саби, мечове, боздугани и бойни брадви. Може да се види и кистен, който е много сложен за преодоляване.

Изложбата е пъстра и информативна. Гостите на музея имат опция да се срещнат с типичните действия, с които са се занимавали хората през Средновековието. Плетенето на колани, рисуването на керамика, монетосеченето и обработката на кожи са единствено част от най-характерните занаяти, за които хората ще могат да научат малко повече откакто “прекрачат в предишното “. Специално място е отделено и на средновековните игри, които забавляват и дребни, и огромни.

Реконструкцията на облеклото, оръжията, амуницията и занаятите са дело на Ивайло Антонов, Йордан Сивков, доктор Калина Атанасова, Петър Стефанов, Искра Цонева, Снежана Чекендова, Стефан Стефанов, доктор Симеон Цветков. Дизайна и обработката на фотосите е дело на доцент доктор Пламен Събев и Наталия Борисова.

Изложбата ще може да бъде прегледана доникъде на месец март 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР