Истанбулската конвенция съдържа някои откровено противоконституционни моменти и те са

...
Истанбулската конвенция съдържа някои откровено противоконституционни моменти и те са
Коментари Харесай

Д-р Борислав Цеков: Истанбулската конвенция съдържа откровено противоконституционни моменти

Истанбулската спогодба съдържа някои искрено противоконституционни моменти и те са свързани с нарушение на един базисен принцип на правовата страна, а точно правната сигурност, което значи, че правните правила би трябвало да са ясни, точни, недвусмислени по наличие и да не провокират разнородни тълкования, с цел да могат субектите на правото – жителите и бизнесът да плануват техните правни последствия ". Това съобщи пред БНР доктор Борислав Цеков от Института за съвременна политика.

 
„ В Истанбулската спогодба са използвани термини и понятия, чието наличие е неразбираемо и по него няма теоретичен консенсус. Става дума за придобилите особена известност към Истанбулската спогодба понятия – джендър (социален пол) и джендърна еднаквост. Има две съществени трактовки на тези термини. Едната, която е по-широко публикувана, стъпва на научния консенсус в генетиката, медицината, биологията и огромна част от обществените науки, че биологичният пол детерминира, предопределя обществения пол като негова надстройка, ръководство на пола, обществена среда и по този начин нататък, т.е. не може да се скъса връзката сред биологичния и обществения пол и общественият пол не е въпрос на персонален избор, а е генетически съдбоносен от мига на зачеването до гибелта на един субект. Това е научният мироглед, само че през последните години се появиха хрумвания, които раздират тази връзка сред биологичния и обществения пол. Говорят, че обществения пол е  въпрос на психическо преживяване и персонален избор “, изясни той.
 
Д-р Цеков добави още, че главният принцип на правовата страна – правната сигурност, е нарушен с тези термини и понятия, съдържащи се в Истанбулската спогодба.
 
„ Има и един втори миг, който е противоконституционен и той е обвързван с нарушаването на неприкосновеността на персоналния живот на жителите, тяхното достолепие, посредством налаганата от Истанбулската спогодба като концепция да бъдат изкоренявани по този начин наречените стереотипни функции на пола, само че без да обвързват тези функции с някаква дискриминация или принуждение или други противоправни похищения. Най-широкият обществен стандарт за мъжете и за дамите е дамата, която е майка и се грижи за децата и фамилията, а мъжът се грижи за прехраната и сигурността. Милиарди хора по света живеят в сговор, мир и обич точно по този обществен и културен модел и това по никакъв метод не продуцира принуждение или дискриминация “, уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР