Истанбулската конвенция минава с 11 гласа "за" и 8 –

...
Истанбулската конвенция минава с 11 гласа "за" и 8 –
Коментари Харесай

Третият пол и правителството

Истанбулската спогодба минава с 11 гласа "за " и 8 – "против " на последното държавното съвещание. "Против " гласоподават Красимир Каракачанова, Валери Симеонов, Нено Димов, Емил Караниколов, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Красимир Вълчев и Кирил Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов им изяснява, че е осведомен от правосъдния министър Цецка Цачева, че "конвенцията касае равенството сред мъжа и дамата ". Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че "конвенцията е за отбрана от домашното принуждение и текстовете в нея са за образование - от най-ранна детска възраст плануват тъкмо основаване на приемливост сред мъже и дами, разчупване на стандарти в част от страните, че дамата може да бъде подлагана на домашно принуждение и това да се приема за обикновено ".

Дебатите в Народното събрание предстоят.

Ето и стенограмата.

Бойко Борисов: Каракачанов.

Красимир Каракачанов: За доста години, господин министър председател, уважаеми сътрудници!

Имам предложение точка 1 и точка 6 от дневния ред (първата точка е Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, а втората - така наречен Истанбулска конвенция), които са взаимно свързани, да отпаднат от днешния дневен ред до момента в който се направи едно по-широко публично разискване от позиция на подозренията, които поражда ратификацията на по този начин наречената Истанбулска спогодба.

Разбира се, тя касае правата на дамите и равенството сред половете, само че в самата спогодба има заложени изрази и думи, които основават съществено съображение в обществото за подозрение, че те могат да бъдат употребявани след това като опит да се постановат нетрадиционни разбирания във връзка с половете, като трети пол, оттова да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които съществено тревожат нашето общество.

Защо споделям, че са свързани? Защото в самата Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, в още в Раздел І "Институционални и организационни ограничения ", се споделя, че би трябвало одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа, по този начин наречената Истанбулска спогодба. Оттам нататък има неща, които, съгласно мен, би трябвало да бъдат терминологично изяснени, с цел да не будят подозрение в обществото, като примерно в Раздел ІІ: "Ранна предварителна защита на насилието, учредено на пола, в т. ч. и домашното принуждение посредством джендър образования на деца в предучилищна възраст ".

Има още неща: "Национална стратегия на Министерството на образованието и науката и въвеждане на джендър проблематиката в стратегиите и предметите за образование ". В Раздел ІІІ: "Повишаване на квалификацията на учителите в предучилищните групи в детските градини и учебните заведения за въвеждане на джендър тематиката в образованието на деца в ранна възраст " и т. н. и т. н.

Много добре знам какво значи джендър, само че в случай че помните, преди време имаше една спогодба за националните малцинства, която една немалка група страни отхвърлиха да я одобряват и ратифицират. Ние тогава, макар обясненията, които дадохме, че това ще докара, макар, че нашата Конституция ясно подсигурява самостоятелните човешки права и не приказва за групови малцинствени права, приемането на тази спогодба за малцинствата през 1999 година, макар нашите предизвестия тогава беше призната без интерпретираща декларация, беше утвърдена от Народното събрание и както виждате към този момент какъв брой години – 17-18 години, на тази основа ни се тропосват всевъзможни искания, правосъдни каузи и т. н. Ако ние приемем тази стратегия без да почистим терминологията, аз предлагам просто да се преработят тези терминологични проблеми, т.е. – тези термини, които основават проблеми в обществото, тогава да я приемем, а самата спогодба да бъде по-широко публично разисквана – Истанбулската спогодба, и в случай че е належащо, с цел да има успокоение в обществото, в случай че е толкоз значима, въпреки че 11 страни европейски не са я приели и утвърдили – страни членки на Европейския съюз, да се одобри с интерпретираща декларация, в която се подсигурява, че полът е биологична категория, а не е въпрос на измислица или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои страни и в Европейския съюз и отвън него. Това ми е предлагането.

Бойко Борисов: Цачева.

Цецка Цачева: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господа заместител министър-председатели, дами, уважаеми сътрудници, опълчвам се на това предложение за отдръпване на точка 1 и 6, точка 6 е предлагането за приемане на плана на закон за одобрение с следващо утвърждение от Парламента. Предлагам, обаче, с цел да отпаднат подозренията, които бяха изказани, първо точка 6 да разгледаме, да се опитам да отговоря на терзанията на сътрудниците и по-късно се одобри проектът.

Несъстоятелни са опасенията, които имат. Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 година. Всичките страни членки са подписали, 17 от тях са я утвърдили. Не е правилно изказванието, че 11 отхвърлят. По тази логичност, откакто до днешното съвещание не е било импортирано за разглеждане, някой би се позовал извън, че и България отхвърля да ратифицира, само че това не е правилно.

Вчера има приветствено писмо от господин Тимерманс за това, че заместник-министърът е взела участие в полемика. Заявили сме уговорките още с подписването през 2016 година към Истанбулската спогодба и би трябвало да извървим стъпките напред. Категорично няма да се трансформира Конституцията, изрично няма да се вкарват разнообразни бракове, с изключение на тези сред мъж и жена, по този начин както е планувано в Конституцията. Освен това, употребяваме правото си, планувано в самата спогодба, да предложим ратификация с редица запаси там, където текстовете не подхождат на нашето законодателство. Няма място за терзания по този въпрос.

Бойко Борисов: Симеонов.

Валери Симеонов: Аз не правя възражение да се промени дневният ред, в случай че сътрудниците го одобряват и Вие, господин министър-председател. Лично аз напълно подкрепям позицията на моя сътрудник и сътрудник господин Каракачанов, още повече, че в случай че Вие, госпожо Цачева, твърдите, че няма заплаха, за мен има пък, тъкмо противоположното – доста огромна заплаха и не толкоз от това дали ще има бракове от третия тип или от втория тип, и аз към този момент не знам по какъв начин да ги нарека, малко се комплицирам с терминологията, само че по-скоро ме тормози допускането на опция за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да коментират на децата, че те не са той и тя, а са то.

Това съм го видял в други страни, не ми се ще да го виждам в България. Така че мисля, че сериозният риск е прекомерното коментиране, разискване и въвеждане в образованието на този въпрос. България въпреки всичко е страна с обичаи, популярност Богу, имаме още обичаи в тази област и не мисля, че би трябвало ние да бъдем повода те да бъдат променяни и да се даде някаква друга посока, най-малкото тъй като това няма да се одобри от обществеността и от българския народ.

Бойко Борисов: Захариева.

Екатерина Захариева: Уважаеми господин министър председател, уважаеми сътрудници, аз също поддържам предлагането на госпожа Цачева – дано да дадем опция да се рапортува и да обсъдим плана на решение, с което се предлага одобрение на конвенцията.

За страдание, съгласно мен се основава неправилно усещане – конвенцията е за отбрана от домашното принуждение и текстовете в нея за образование от най-ранна детска възраст плануват тъкмо основаване на приемливост сред мъже и дами, разчупване на стандарти в част от страните, че дамата може да бъде подлагана на домашно принуждение и това да се приема за обикновено. Там няма никакъв текст нито за признание и отговорности на страните, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които опонират на нашата Конституция. Всъщност, тъкмо за това лиши съвсем година от подписването да се предложи за ратификация, с цел да се направи разбор дали част от текстовете на конвенцията опонират на нашата Конституцията, тъй като такова е условието. Ако опонират, първо трябваше да изменим Конституцията, след което да я ратифицираме.

Много постоянно към момента, за жалост, сме очевидци, че в България има такива стандарти на случаи за домашно принуждение, които години наред не престават и от време на време водят до съдбовен край. Всъщност, текстовете на конвенцията вкарват обвързване на страната да се грижи за жертвите на домашно принуждение, като, в случай че това може би ви тормози, мен персонално не – се дава опция на това, че и мъжът може да бъде жертва на домашно принуждение, т.е. – грижа за жертвите. Затова предлагам в действителност да обсъдим конвенцията, с цел да можем с госпожа Цачева да отговорим на причините, мотив по мотив, за какво това е неправилно усещане за конвенцията.

Бойко Борисов: Поне аз това, което съм прочел и съм осведомен от министър Цачева е, че конвенцията касае равенството сред мъжа и дамата. Каракачанов.

Красимир Каракачанов: Господин министър председател, Конвенцията няма наложителен темперамент. Така ни обясняваха и 99-та година за Конвенцията за малцинствата, само че тя на процедура има. Ако ти я ратифицираш без забележки или без интерпретираща декларация, значи, че всички текстове вътре ти ги приемаш.

В текстовете в Истанбулската спогодба има някои термини, има и положения, които, подсигурявам Ви занапред, ще дадат опция във времето всевъзможни организации, защитаващи тези разнообразни хора, да претендират, да съдят страната и да я осъждат. Само ще загатна организациите, които са взели участие в публичното разискване на разнообразни стадии от работата на основаната към Министерството на правораздаването на Междуведомствена работна група за въвеждане в българското законодателство на правилата и условията на Истанбулската спогодба: Фондация "Анимус " (не знам какво означава), Фондация "Джендър други възможности ", Българският хелзинкски комитет, Сдружение "Център Неправителствени организации " в Разград (не знам какво е), Фондация "Български център за джендър проучвания ", другите са безобидни и има една девета Младежка "ЛГБТ организация в деяние ". Извинявайте, това най-малкото поражда подозрения, тъй като тези хора утвърждават сходно нещо. И по тази причина има страни, които изрично отхвърлят да я одобряват: Словакия, Унгария, нищо, че са подписали първоначално, Хърватия, Чешка република, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Люксембург, Словашката република и Обединеното кралство. Защо се постанова навръх 3 януари да го вършим това?

Аз съм склонен с програмата, която е направена от Министерството на вътрешните работи, просто би трябвало да сменим терминологията и да уточняваме някои от текстовете и тя касае фактически тематиките с насилието. Не съм склонен, че на нас надали не ни би трябвало някаква нова спогодба, която да подсигурява тъждество сред половете. Равенството сред половете е обезпечено с Конституцията на Република България, в която се споделя, че не се прави разлика във връзка с правата на жителите на база на пол, етнически генезис, религиозна принадлежност, обучение и т. н.

Добре, да предположим, че има проблеми със фамилното принуждение – да, има в някои общности и това е реалност, бият дамите, а някъде и дамите бият мъжете. Съгласен съм, само че в случай че ние желаеме да почистим казуса с една спогодба, небрежно призната, без необятно публично разискване, може би ще отворим врата за нови искания с вероятност и няма да решим проблемите. Това е въпрос на национално законодателство. Ако обаче изработим и бележките, и интерпретираща декларация при ратификацията на Конвенцията, ние ще вържем попа, с цел да е спокойно селото, както се споделя. И тъкмо от тази позиция моето предложение беше – няма смисъл да го вършим по един или различен метод, да бързаме Министерският съвет да гласоподава еди какъв брой си на трима, четирима срещу, няма смисъл. Дайте да го обмислим, една-две седмици не е съдбовно. Единадесет страни са, не сме ние последната. Да се направи необятно публично разискване. Между другото, господин министър председател, може би и останалите сътрудници, и аз сме получили едно писмо от 30 организации, а не от девет.

Цецка Цачева: Ако ми позволите, господин министър председател, описът на страните, на които се базира господин Каракачанов, е неточен. Ратифицирали: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония.

Красимир Каракачанов: Казах кои не са.

Цецка Цачева: Финландия, Франция, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, като Естония и Румъния, както и ние, я ратифицират и предлагането е с запаси.

Изрично в плана на закон, аз се надявам коментаторите да са прочели самата спогодба и плана на закон, който предлагаме, с цел да се види, че текстовете, които са несъвместими с нашето законодателство, ние предлагаме с запаси да бъдат утвърдени. Тоест, те да не работят във връзка с България.

Освен това, Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак страна, председателстваща Съвета на Европейския съюз сега, да отлагаме, защото към този момент е извървян пътят на публичното разискване. Финалният финален акт беше в Съвета по използване на обновената тактика. И отново наблягам – единомислещо през декември месец е подкрепена, като там правилно са дискутирани терзанията член по член.

Имам опция да дам изясненост на възраженията по този начин, както са направени от господин Каракачанов и господин Нено Димов в процедурата по междуведомствено координиране.

Приели сме промяна от страна на министъра на финансите, от вицепремиера по правосъдната промяна и министър на външните работи. Огледано е, съобразено е и нищо повече няма да се получи от едно ново публично разискване. На мен не ми е ясно под каква форма и по какъв начин би трябвало да бъде направено, и в случай че отложим какво ще се случи в границите на няколко седмици? Защото дебатът върви от няколко години. Той предхождаше подписването на самата Конвенция, това го направихме, напомням, по времето на Председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2016 година, беше необятно приветствана тази наша крачка.

Категорично не е правилно, че останалите 11 страни я отхвърлят. Просто те са в процедура за ратификация. Няма спънки да я внесем в Народното събрание и там да се организира необятният й спор и разискване. Там ще си защитим позициите. Но всяко едно несъгласие доста деликатно е преценено от екипа на министерството и имаме подготвеност да поясним защо става дума. Но несъстоятелни са изказванията, че, виждате ли, който мине ще му даваме статут на емигрант, единствено тъй като ще се позове на трети пол. Няма такова нещо. Категорично не е правилно, изрично не е правилно. Спекулативно се сервира такова пояснение.

Бойко Борисов: Добре, дайте да гласуваме точката с направените забележки от Валери Симеонов – да се махнат чуждиците, и от Каракачанов, да се изчистят и ясно да се произнесат. Говорим за първа точка. Кои са "против "? Против са: Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов. Приемаме първа точка с направените забележки (точка първа е Решение за приемане на Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2017-2018 година - бел. авт.).

Бойко Борисов: Който е склонен, защото я дискутирахме, и който е срещу, апелирам да вдигне ръка. Които са срещу да вдигнат ръка. Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов – осем. Да вдигнат ръка тези, които са "за ", гласоподават единствено министрите – 11. Приемаме точка 6 с направените забележки от Симеонов и Каракачанов за изчистване на интерпретиращите благоприятни условия и най-много по чуждиците. Приемаме точка 6.

Решението за ратификация на Истанбулската спогодба е точка шест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР