Испанците днес ще гласуват на четвърти национални избори за четири

...
Испанците днес ще гласуват на четвърти национални избори за четири
Коментари Харесай

Испания гласува за четвърти път за четири години, но има ли шанс за правителство

Испанците през днешния ден ще гласоподават на четвърти национални избори за четири години. През април тази година, юни 2016-а и декември 2015 година в Испания имаше парламентарни избори, само че те създаваха единствено държавни управления на малцинството.

Анкетите преди днешния избор сочеха към победа на социалистите на досегашния министър председател Педро Санчес, само че се обрисува тя да бъде незадоволителна за болшинство, т.е. чака се повтаряне на обстановката след вота през април.

Основните претенденти към този момент изключиха някои от вероятните сюжети за съставяне на държавно управление посредством съглашение, в случай че никой не получи безапелационна победа. Всички те обаче са наясно, че гласоподавателите не желаят пети избори и в последна сметка може да сключат договорка.

" Ройтерс " обобщава вероятните сюжети.

Правителство на малцинството на социалистите

Това е най-вероятният сюжет. Социалистите на и.д. министър председател Педро Санчес водят в социологическите изследвания, само че упованията са те да завоюват малко по-малко места, в сравнение с предходните избори през април – към 120 вместо сегашните 123 от общо 350.

Въпросът е кои може да са съдружниците им. В предишното техните натурален сътрудници биха били крайнолевите от " Унидас Подемос ". Но сред тях има злост след провалените диалози, последвали изборите през април. А възможностите им да имат задоволително места, с цел да ръководят дружно, са слаби.

Сред другите варианти е съюз, към който да се причислят районни партии, само че поради напрежението към Каталуня, това също ще е комплицирано.

Необичаен ход би бил консервативната Народна партия да се въздържи в Народното събрание, с цел да разреши Санчес да бъде определен за министър председател. Тази поддръжка обаче няма да е безвъзмездна и е допустимо да пристигна в последната минута, с цел да се избегнат нови избори. Тя също така няма да подсигурява, че бюджетът ще може да бъде признат, или пък че държавното управление ще остане на власт дълго време.

А в случай че крайнодясната " Вокс " реализира мощен резултат, Народната партия може да се опасява, че поддръжка за социалистите, даже и без да влиза в държавното управление, ще й навреди на идващите избори.

Дясноцентристката " Сиудаданос ", за която анкетите сочат срив на изборите, може да бъде изкушена да поддържа Санчес, с цел да се върне в играта.

Социалистите обявиха, че в случай че завоюват без болшинство, ще насочат оферти към различен партии в границите на 48 часа и ще се стремят към необятни съюзи по въпроси като единството на Испания и районното финансиране.

Водено от социалистите съдружно държавно управление

Много по-малко евентуален, само че не и неосъществим сюжет. Социалистите дадоха ясно да се разбере, че желаят да ръководят сами. Може обаче в последна сметка да трансформират мнението си, в случай че това е единственият метод да останат на власт.

Дясно държавно управление

По-малко евентуално е от социалистическо държавно управление, само че не може да се изключи, поради че към една трета от гласоподавателите до напълно скоро към момента не бяха решили по какъв начин ще гласоподават.

Отново избори

Каквото и да стане, тази алтернатива постоянно остава допустима. Съперничещите си партии ще се упрекват взаимно, в случай че се стигне до нов избор, само че заплахата от подобен ще бъде и главната причина за напъните им да реализират договорка.

Само една партия получава болшинство

Социологическите изследвания, политическите водачи и анализаторите са единни, че това е невероятно. Социалистите водят, само че с по-малко от една трета от гласовете.

Опити за привличане на поддръжка

През последните дни Педро Санчес се опита да притегли колебаещите се и центристкия електорат, като съобщи, че ще се концентрира в идващия си мандат върху икономическите проблеми и посредством сгъстяване на своята позиция към каталунските сепаратисти, отбелязва " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Усилията му идват в миг, когато поддръжката за консервативната Народна партия и за крайнодясната " Вокс " нараства след всеобщите митинги в Каталуня предишния месец, когато бяха наказани на затвор деветима водачи на сепаратисткото придвижване за опита за обособяване на богатата област преди две години.

В устрема си да притегли испанците, недоволни от опита за обособяване, Санчес даде обещание тези, които провеждат противозаконни референдуми за самостоятелност, да влизат в пандиза, с което промени досегашната позиция на социалистите.

 Педро Санчес
© Reuters

Педро Санчес

" Няма да позволи още едно надигане на крайния шовинизъм, подхранван от подправена изразителност и изпълнен с неистини, да подкопае триумфа на испанската народна власт ", написа 47-годишният водач в коментар, оповестен тази седмица в няколко европейски вестника.

Политическият анализатор Пабло Симон, професор в Университета " Карлос Трети ", обаче съобщи, че печеленето на гласовете на гласоподавателите е още по-трудно в подтекста на изборите. " Общественото мнение е яростно от повтарянето на изборите, с рекордни нива на неодобрение от политическата класа и с огромен скептицизъм за това какво ще е положението на стопанската система следващата година ", сподели той.

Трудности за социалистите

Четвъртата по величина стопанска система в еврозоната действа без устойчиво държавно управление от средата на 2018 година Тогава Санчес смъкна компрометираните от корупционни кавги консерватори при парламентарен избор на съмнение. Левоцентристкото държавно управление на малцинството се разпадна след по-малко от година, губейки парламентарната поддръжка на районните партии.

Испанската социалистическа работническа партия усили местата си в Народното събрание от 85 до 123 на изборите в края на април. Това обаче не бе задоволително за безусловно болшинство от 176 от 350 общо депутати и отводът на водача на " Унидас Подемос " Пабло Иглесиас да поддържа Санчес остави премиера без задоволително гласове.

Последните социологически изследвания демонстрират, че и двете леви партии може да изгубят поддръжка.

Национализъм и популизъм

Междувременно Народната партия се възвръща, откакто през април изгуби повече от половината си депутатски места, които се стопиха до 66. Допитванията сочат, че консерваторите може да завоюват повече места на сегашните избори. Шансовете на водача им Пабло Касадо да сформира държавно управление обаче са по-малки от тези на Санчес, поради това, че се чака естественият съдружник на Национален парк, десноцентристката партия " Сиудаданос ", да не се показа добре.

Партията, която извлича най-голяма полза от рецесията в Каталуня, е " Вокс ", със своята примес от испански шовинизъм и популизъм.

В допълнение към апелите за отнемане на Каталуня от самоуправление и възбрана на районните сепаратистки партии " Вокс " ускорява антиимигрантската си реторика. Партията популяризира предизборни клипове, свързващи мигрантите с престъпността, а водачите й провеждат манифестации пред центрове, в които управляващите държат непридружените малолетни мигранти.

" Вокс " завоюва през април 24 депутатски места - по-малко от прогнозите на социологическите изследвания - само че това въпреки всичко е невиждана победа за крайната десница, която бе в периферията на политическия живот от края на диктатурата военачалник Франсиско Франко през 1975 година Този път допитванията предвиждат, че " Вокс " ще завоюва минимум 40 места в Конгреса на депутатите.

 Лидерът на
© Reuters

Лидерът на " Вокс " Сантиаго Абаскал

Партията в този момент поддържа районните съдружни държавни управления на малцинството на Национален парк и " Сиудаданос " в Мадрид, Андалусия и Мурсия. Подкрепата й е от основно значение за доста други районни държавни управления, сподели Бони Фийлд, професор по световни проучвания в Университета " Бентли "

" Ако крайната десница удържи непредвидена победа в неделя, тази настройка сигурно ще е един от разновидностите на масата ", съобщи Фийлд.

Очаква се изборната интензивност в неделя да е ниска - нещо, което нормално облагодетелства десните партии. Изследователката обаче означи, че социалистите са съумели да активизират гласоподавателите през април посредством разпалване на страховете от радикалната десница и опцията от дясно държавно управление, което да зависи от нея.
" Ще забележим дали това още веднъж ще проработи ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР