Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния,

...
Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния,
Коментари Харесай

Испания е подложена на властови тест в Каталуния

Испанското държавно управление се пробва да възвърне конституционния ред в Каталуния , откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност , само че въпросът е дали регионалната администрация - министри, депутати, съдии, учители, служители на реда и държавни чиновници - ще се съобрази с решението на Мадрид и ще се подчини на поставените от него нови краткотрайни управляващи или ще се съпротивлява, написа американският в. " Ню Йорк таймс ", представен от NOVA. 

Уволненият каталунски водач Карлес Пучдемон загатна, че се надява на опозиция, като сподели, че неговото освободено от служба държавно управление има намерение " да продължи да работи, с цел да извърши своя либерален мандат ", създавайки на процедура две съперничещи си администрации - неговия разколнически кабинет и централното държавно управление.

Според преподавателя по политология в Автономния университет на Барселона Ориол Бартомеус в този момент в Каталуния " има две паралелни действителности ". От една страна, испанската гранична защита към момента дава отговор за летището в Барселона , а знамето на Испания продължава да се развява над каталунския парламент. От друга страна, са тези, които считат, че " ние сме свободни, имаме самостоятелна република ", и за тях " Пучдемон и неговото държавно управление са законната власт на Каталуния ", сподели Бартомеус, представен от " Ню Йорк таймс ". 

Когато каталунците отидат да гласоподават за ново регионално законодателно заседание на 21 декември, не би трябвало да има размахващи палки полицейски сили за битка с безредиците, а резултатът очевидно ще бъде годен. Решението на испанския министър-председател Мариано Рахой да свика предварителни избори в Каталуния , съчетано с налагането на директно ръководство, обаче не урежда казуса с магическа пръчка, отбелязва английският в. " Гардиън ".

Много неща може да се объркат до тогава и евентуално ще стане по този начин в миг, когато играта на котка и мишка сред Мадрид и придвижването за самостоятелност на Каталуния навлиза в нова фаза. Все още не е ясно дали всички сепаратистки партии ще вземат участие в изборите. Ако го създадат, те надали ще запазят единството, трансформирало ги в такава страховита мощ. Консерваторите и антикапиталистите постоянно са били чудноват и изопнат съюз.

Очаква се уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас да стане водач на придвижването за самостоятелност. Неговото предизвестие, че придвижването в този момент би трябвало да вземе " решения, които мъчно ще бъдат разбрани ", разкрива ужасна алтернатива. Ако неговата партия взе участие в изборите, тя ще бъде упрекната в оттегляне въз основа на аргумента, че Каталуния към този момент е самостоятелна република, въпреки да не е приета от никоя друга страна. Ако не взе участие, тя ще бъде упрекната в плашливост, разяснява " Гардиън ".

Когато преди седмица Рахой даде обещание да наложи директно ръководство на Каталуния и да свика нови регионални избори до шест месеца, сепаратистите започнаха да се приготвят за продължителна опозиция. Някои говореха за " Каталунска пролет " на опозиция против " непознатата окупация " от Испания, надявайки се, че следващ спор по улиците може да завоюва благосклонности в страната и в чужбина. Но в петък Рахой може би ги надхитри, като съблюдава обещанието си за налагане на директно ръководство, само че изненада даже личните си съдружници, свиквайки избори след по-малко от осем седмици, показва английският в. " Файненшъл таймс ".

Според хора от неговото държавно управление задачата е била да бъдат лишени радикалните сили, подкрепящи самостоятелност та, от опцията да подхващат съществени старания за опозиция и вместо това да бъдат тласнати напряко към предизборна акция. През уикенда имаше признаци, че тази тактика евентуално към този момент работи, откакто доста сепаратисти в Каталуния се подготвяха да се съсредоточат върху изборите, вместо да се съпротивляват на директното ръководство от Мадрид , отбелязва " Файненшъл таймс ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР