Испанското правителство одобри прехвърлянето на 52,8 милиона евро към автономните

...
Испанското правителство одобри прехвърлянето на 52,8 милиона евро към автономните
Коментари Харесай

Украинските бежанци в Испания получават по 400 евро на месец

Испанското държавно управление утвърди прехвърлянето на 52,8 милиона евро към самостоятелните райони, в които са съсредоточени ресурсите за приемане на украински бежанци. Те ще се употребяват за директна месечна помощ от 400 евро на възрастен и 100 евро на ненавършили пълноправие младежи, които нямат финансови благоприятни условия, съобщи БНР.

Говорителят на държавното управление Изабел Родригес разгласи, че директните дотации, които са утвърдени за Каталуния и самостоятелния район на Валенсия са по 13 милиона евро.

Това са двата района, където са съсредоточени най-вече украински бежанци. 33 388 са в Каталуния и 37 701 във Валенсия. Следват ги Мадрид с 21 716 и Андалусия с 20 938. Родригес уточни, че Испания е петата страна в Европа, която е приела най-вече украински бежанци - общо над 147 000 души и ще продължи да поддържа всички, избягали от войната.

Тя посочи, че от тях към 20 000 са в границите на приемната система и са им обезпечени настаняване и поддръжка, само че по-голямата част употребяват личните си запаси или се обръщат към родственици или другари и изпитват финансови усложнения.

Именно тези хора ще могат да се възползват от помощта от 400 евро месечно.

По данни на Министерството на приобщаването и миграцията към 40 000 души са в обстановка на накърнимост и би трябвало да бъдат подкрепени. Освен това ще се подкрепят и четирите съществени организации, които работят с украинските бежанци.

Това са Червения кръст, Испанската комисия за бежанска помощ, Католическа асоциация на мигрантите и Фондацията за деяние с мигранти.

Те ще получат близо 336 милиона евро, с цел да засилят потенциала на приемната система и да поемат повече хора, които търсят интернационална протекция поради войната в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР