Испанският парламентокончателно одобри закон, който позволява на лица над 16

...
Испанският парламентокончателно одобри закон, който позволява на лица над 16
Коментари Харесай

Испания одобри закон, който улеснява смяната на пола

Испанският парламентокончателно утвърди закон, който разрешава на лица над 16 години да трансформират своя пол без здравна оценка. Реформата беше призната със 191 гласа " за " и 60 " срещу ", заяви Би Би Си. Документално процесът, обвързван с смяна на пола на доктрина може да отнеме към три до четири месеца.


фотография: БГНЕС

Друг закон, признат в четвъртък, включва заплатен отпуск за дами, страдащи от мощна менструална болежка.

Преди хората трябваше да имат здравна диагноза и да са били на хормонално лекуване в продължение на две години, с цел да сменят пола си в персоналната си карта. Сега те могат да се разпознават като различен пол и да го потвърдят три месеца по-късно. Тези на възраст от 12 до 13 ще се нуждаят от утвърждението на арбитър, до момента в който хората на възраст 14 и 15 ще се нуждаят от позволение от родител.

Преди гласуването министърът на равенството Ирене Монтеро изясни на депутатите, че " транс хората не са заболели хора, те са просто хора ". Тя беше снимана да се усмихва пред Конгреса, откакто законът беше признат, поставяйки завършек на траялия 20 месеца парламентарен спор. Но законът не беше приветстван на всички места. ПатрисияБилбао, която е измежду протестиращите, споделя: „ Ние сме тук, с цел да подкрепим правата на дамите, защото те изцяло ни заличават с тези мизогинни закони. “

През 2014 година Дания беше първата европейска страна, която одобри сходен закони е една от деветте страни на континента, които са приели системи за самодеклариране. Швеция, която през 1972 година беше първата, узаконилапромяната на пола, неотдавна ограничи хормоналното лекуване и мастектомията до 18-годишна възраст. През януари законопроектът за промяна на пола в Шотландия, признат от държавното управление, беше блокиран от Уестминстър заради„ съществено неподходящо влияние “ върху съществуващите закони в Обединеното кралство.

В четвъртък Испания също стана първата страна в Европа, която одобри законодателство, даващо на дамите заплатен менструален отпуск.Законът значи, че страната ще заплаща отпуск по болест на дами, страдащи от мощна менструална болежка, в случай че имат лекарска записка. Това беше посрещнато със опозиция, като профсъюзът на UGT (Общ съюз на работниците) се загрижи, че работодателите ще предпочетат наемането на мъже. Освен това достъпът до аборти беше повишен в държавните лечебни заведения и малолетните към този момент могат да се подлагат на процедурата на възраст 16 и 17 години без позволение на родителите. Менструалните и контрацептивните артикули също ще се популяризират гратис в гимназиите.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР