Испанският крал Фелипе Шести поздрави мароканския монарх Мохамед Шести по

...
Испанският крал Фелипе Шести поздрави мароканския монарх Мохамед Шести по
Коментари Харесай

Опит за контакт между кралете на Испания и Мароко след дипломатическата криза

Испанският крал Фелипе Шести поздрави мароканския монарх Мохамед Шести във връзка 22-рата годишнина на престола. Това е първото публично писмо сред двамата монарси след експлоадирането на дипломатическата рецесия през април тази година.

В писмото, на което към момента няма отговор, испанският крал е изказал от „ свое име, от името на държавното управление и на целия испански народ “ „ най -добри пожелания за здраве и разцвет на доста другарски настроените марокански хора “.

Освен това монархът е изразил своите „ най -искрени пожелания за благосъстоянието на суверена и кралското семейство “.

Това е първият опит за контакт на Фелипе Шести с мароканския крал, след дипломатическата рецесия и нахлуването на над 12 000 противозаконни мигранти на територията на Испания от Африка.

Поводът бе приемането в испанска болница за лекуване от ковид на водачът на военната формация „ Полисарио “ Брахим Гали, с когато Мароко води война от години поради Западна Сахара.

Тогава мароканското държавно управление прикани испанското да изрази ясна позиция по отношение на суверенитета на противоречивите територии, само че външният министър Аранча Гонсалес Лая съобщи, че е „ належащо политическо решение на Организация на обединените нации, което да докара до дълготраен, постоянен и сигурен свят “.

Мароко изтегли посланика си от Мадрид, а министър председателят Педро Санчес прикани да се работи „ дискретно “, защото арабите са „ стратегически скъп сътрудник “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР