Испанският архитект и инженер Сантяго Калатрава възстановява гръцката православна църква

...
Испанският архитект и инженер Сантяго Калатрава възстановява гръцката православна църква
Коментари Харесай

Връщат към живот църквата Свети Никола под кулите-близнаци

Испанският проектант и инженер Сантяго Калатрава възвръща гръцката православна черква " Свети Никола ", която е в основите на Световния търговски център в Ню Йорк. Реконструкцията стартира през 2014 година и се наложи, тъй като църквата беше разрушена по време на атентатите на 11 септември. Очаква се работата да приключи през 2023 година Дизайнът на новата конструкция е въодушевен от мозайка от истанбулската черква " Света София " (наскоро превърната в джамия).



Именно византийските църкви вкарват формата на кръста в проекта на църквите, по този начин както и пропорциите на човешкото тяло. Антропоморфизмът е въведен в архитектурата посредством християнството, изясни арх. Калатрава. В проектирането той употребява и задълбоченото проучване на връзката сред византийската архитектура и числата - да вземем за пример, броят на ребрата в купола на „ Света София” е същият като този в „ Свети Никола”. Фасадата е направена от пентелически камък с полупрозрачни изрези - от тях струят приглушените светлини от църквата през нощта. Използването на пентеличен камък символизира Партенона. Идеята на Калатрава е, че „ Света София” в действителност е Партенонът на православието.

„ One World Trade Center “ е постройката, която зае мястото на разрушените при терористична офанзива кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк преди 20 години. Сградата коства 3,8 милиарда $ и е най-скъпият небостъргач, строен в миналото в Съединени американски щати. През 2020 година разноските на новия Световен търговски център в размер на 335 милиона $ са надвишили приходите от 328 милиона $, се споделя в годишния отчет на пристанищната администрация.

Отдаването чартърен на площи там е било едва години наред - частично тъй като доста наематели са били отблъснати от злополучната преживелица с терористичните офанзиви преди 20 години. Но отношението към работата в Световния търговски център в този момент се трансформира - доста от служащите са били толкоз млади на 11 септември 2001 година, че възприемат офанзивите като далечно историческо събитие.

Сред тях е и 26-годишният основен редактор на „ New Yorker “ Тайлър Фогат, който разяснява за „ The Wall Street Journal “, че множеството младежи не одобряват Световния търговски център като рисков. Сградата е отдала чартърен повече от 90% от своите съвсем 300 000 кв.м повърхност, което я изравнява с други модерни офис кули в центъра на Манхатън. Отпуснати са били и държавни дотации, с помощта на които наемите са станали по-достъпни.

Силвърщайн нае Световния търговски център за 99 години месец преди офанзивата



„ One World Trade Center “ е претърпял големи разноски и се е възстановил по-бавно от другите две офис здания на мястото, следено от бизнесмена Лари Силвърщайн. Той е предприемачът, който с група вложители беше наел Световния търговски център за 99 години - това се е случило единствено месец преди офанзивата. Новите здания на Силвърщайн стават все по-малко свързани с нещастието от 2001 година, защото са отделени посредством мемориала и музея от новата улична мрежа, настояват брокери.

През 2009 година притежателят на кулата отхвърли истинското име на постройката - „ Freedom Tower “, което съгласно мнозина е било прекомерно прочувствено заредено и напомнящо за онази септемврийска заран. Днес този факт е в помощ на по-нормалното битие на „ One World Trade Center “.

Мемориал и офиси отдолу под руините



Мястото от 16 акра, върху което в миналото са се простирали кулите на Световния търговски център и пет други здания, в този момент е дом на мемориал и музей от 11 септември. Тук има и транспортен център, наименуван „ Oculus “, планиран от Сантяго Калатрава, търговски център и три офис здания, в това число „ One World Trade Center “.

Гръцката православна черква, предопределена да размени разрушената на 11 септември, е в развой на създаване и се чака да отвори порти през 2023 година Планират се още две офис здания и жилищна кула, само че строителството им към момента не е почнало. В комплекса има още Център за театрални изкуства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР