Испанските аптеки съобщават за по-големи закъснения на стотици различни видове

...
Испанските аптеки съобщават за по-големи закъснения на стотици различни видове
Коментари Харесай

Испания страда от остър недостиг на лекарства

Испанските аптеки оповестяват за по-големи закъснения на стотици разнообразни типове медикаменти, защото Европа продължава да изпитва изострен дефицит на медикаменти.

По данни на Генералния фармацевтичен съвет на Испания (GPCS) испанските аптеки са имали усложнения с доставките на 403 разнообразни типа медикаменти, в това число за сърдечносъдови, нервно-мускулни, храносмилателни и респираторни болести.

Според основания в Мадрид съвет казусът в този момент е със 150% по-сериозен, в сравнение с през 2021 година, защото набирането на тези медикаменти лишава до четири-пет седмици повече, в сравнение с в миналото.

В диалог с Анадолската организация шефът на GPCS Антонио Бланес Хименес посочи, че казусът с дефицита на медикаменти не е нещо ново, защото се усеща още от 2019 година

" Ситуацията се беше подобрила по време на пандемията и още веднъж се утежни през 2022 година ", сподели той.

Ограниченията, наложени от Китай и Индия върху износа на първични материали, нужни за производството и доставката на медикаменти, и проблемите, свързани с производството, породени от руско-украинската война, са главните фактори за дефицита, сподели Хименес,

Посочвайки и ролята на ниските цени на медикаментите в Испания, той съобщи, че актуалните данни и трендове не обрисуват оптимистична картина за 2023 година

Пациентите обаче би трябвало да останат спокойни, защото в множеството случаи аптеките към момента могат да дават генерици, добави той.

Фармацевтката Мария Кармен Санс се оплака от възходящите проблеми в снабдяването с медикаменти, като повече от половината от ежедневните им поръчки не идват.

" Нашите пациенти, които идват при нас за медикаменти, за жалост си потеглят с празни ръце. По-лошото е, че не знаем същинската причина за дефицита на медикаменти. Не ни се дава никакво пояснение ", споделя тя и прибавя, че доста от рафтовете в аптеката ѝ остават празни.

" Поръчваме медикаментите овреме, само че не знаем по кое време ще дойдат и дали въобще ще дойдат ", сподели тя.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР