Испански учени разработиха алгоритъм, който открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци.

...
Испански учени разработиха алгоритъм, който открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци.
Коментари Харесай

Испански алгоритъм открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци

Испански учени създадоха логаритъм, който открива шизофрения посредством пръстови отпечатъци. Откритието следва да бъде патентовано, преди да влезе в приложение в лечебните заведения.

На конференция в Барселона основателите на логаритъма обясниха, че той ще улесни ранната диагностика при пациенти със признаци и генетична предразположеност.

" Позволява да се диагностицира шизофренията със степен на триумф от 70%. Алгоритъмът удостоверява дали индивидът е здрав или е развил заболяването ", споделя ръководителят на плана Реймънд Салвадор.

Изобретението е оповестено в Schizophrenia Bulletin, като преди този момент е тествано със 700 пациенти с шизофрения в цяла Испания и 850 здрави хора. Според него още от ранна детска възраст ще може да се търси информация в пръстовия отпечатък. В него учените са се опитвали да разгадаят биполярността и аутизма още през 70-те години на предишния век, само че в този момент посредством изкуствения разсъдък се отива по-далеч.

Ранната диагностика ще разреши по-бързото започване на лекуване, което е значимо за развиването на заболяването, акцентираха учените и допълниха, че до момента с цел да се сложи диагноза, са били нужни най-малко 6 месеца и постоянно тя се е бъркала с други сходни психологични болести.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР