Данните за хиляди онлайн срещи на Бундесвера, проведени чрез системата

...
Данните за хиляди онлайн срещи на Бундесвера, проведени чрез системата
Коментари Харесай

Разследване на Die Zeit разкри огромно изтичане на данни от Бундесвера

Данните за хиляди онлайн срещи на Бундесвера, извършени посредством системата за видеоконференции Webex, са обществено налични в интернет от доста месеци. Това заяви в събота, 4 май, немският вестник  Die Zeit  след свое лично следствие, написа ИА Фокус.

Изтичането на информация е било породено от проблеми със сигурността на видеоплатформата, благосъстоятелност на американския тръст Cisco. Според вестника е открита информация за шест хиляди срещи, само че действителният брой на срещите, до които е имало достъп от външни лица, може да е бил доста по-голям.

В интернет се съдържали графиците на конференциите, данни за тяхната дълготрайност, тематиките на срещите и името на уредника, само че не и записите на самите договаряния. Въпреки това приключването на информация можеше да бъде съществено, защото някои от онлайн срещите са класифицирани като секретни.

В публикацията на Die Zeit се показва, че Бундесверът не е могъл да изключи приключването на поверителна информация заради този пропуск в сигурността. В същото време няма доказана информация, че такова приключване на информация в действителност е имало. Едва след питане от страна на изданието Бундесверът взема решение да спре краткотрайно потреблението на платформата Webex на 3 май и да изключи всички свои сметки.

Журналистите на Die Zeit също по този начин съумяват да се прибавят към персоналните видеоконферентни сметки на доста чиновници на Бундесвера, в това число на ръководителя на немските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц. Тези служебни канали не са били предпазени с пароли, твърди вестникът.

Програмата Webex неотдавна беше забъркана в скандал, обвързван с приключването на запис наразговор сред високопоставени офицери от немските военновъздушни сили. В началото на март съветските медии, разгласиха аудиозапис на диалог сред офицери от Бундесвера, по време на който те разискват опцията за потребление на немски ракети Taurus с огромен обхват на деяние за нанасяне на удар по Керченския мост.

Германското министерство на защитата призна за приключването на информация, само че не разяснява наличието на записа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР