Испански съдия-следовател е издал европейска заповед за арест на сваления

...
Испански съдия-следовател е издал европейска заповед за арест на сваления
Коментари Харесай

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон

Испански съдия-следовател е издал европейска заповед за арест на сваления каталунски министър председател Карлес Пучдемон и четиримата членове на кабинета му, с които се намират в Белгия и отхвърлят да се явят пред правораздаването в родината си, съобщи Франс прес.

Искането за задържането на петимата е по обвинявания в " протест, бунт, корист с публични средства и непокорство на властта ".

Съдът отхвърля молбата на юристите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка, защото не извършват избраните по закон условия. Допълва и, че " те даже не показват адрес на престояване в Белгия за реализиране на видеоконферентна връзка ".

Европейската заповед за задържане е изпратена до белгийската федерална прокуратура, защото петимата " наподобява са в тази страна ". Копие от нея са получили и испанската национална полиция, Цивилната армия и Интерпол. От белгийското държавно обвиняване потвърдиха, че са получили заповедта с уточнението, че ще се срещнат с нея и ще бъде предадена на съдия-следовател.

Страната, от която е поискано да съобщи търсено лице, би трябвало да се произнесе заповедта за задържане в период до 60 дни. Според белгийския юрист по наказателно право Максим Шоме съществуват способи тя да бъде оспорена пред белгийското правораздаване, само че такива обжалвания се удовлетворяват " извънредно рядко ".

" Идеята при европейската заповед за задържане е, че се има доверие в спазването на главните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания ", изясни юристът, представен от Франс прес.

Официалните процедури за европейската заповед за арест плануват страните от Европейски Съюз да изпълнят сходни претенции на правилото на взаимното признание на правосъдни решения. Такива заповеди се основават на обвинявания за закононарушения, наказуеми съгласно законодателството на издаващата страна със затвор за най-малко 12 месеца, или при към този момент издадена присъда за над 4 месеца.

В решението на Съвета на Европейски Съюз от 2002 година, с което се вкарва европейската заповед за задържане, е маркирано, че съдът може да постанови отвод за връщането на търсения. Това се планува в случаите, когато има задоволително данни, че настояването е направено " за гонене или наказване " на някого " поради неговия пол, раса, религия, етническа принадлежност, народност, език, политически убеждения или полова ориентировка ".

Испанското правораздаване към този момент задържа останалите членове на сваленото каталунско държавно управление, освобождавайки под гаранция от 50 000 евро само някогашният министър Санти Вила. Останалите му 8 сътрудници се намират в ареста в Мадрид по отношение на следствието за опита на районните управляващи да провокират разединение на самостоятелната област от Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР