Испанската прокуратура поиска от съдията, разследващ бившия премиер на Каталуния

...
Испанската прокуратура поиска от съдията, разследващ бившия премиер на Каталуния
Коментари Харесай

Испанската прокуратура пак иска европейска заповед за арест на Пучдемон

Испанската прокуратура изиска от съдията, проверяващ някогашния министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон да възобнови европейската заповед за ареста му, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на правосъден източник.

Това стана в понеделник, когато каталунският водач дойде в датската столица Копенхаген от Белгия, където отиде в завършек на предходната година, с цел да избегне следствието за неговото присъединяване от опита на провинцията да се отдели от Испания.

Също в понеделник шефът на Народното събрание на Каталуния Роже Торен предложи Пучдемон за министър председател на Каталуня. Това стана след съвещания с каталунските политически сили. Предстои в Народното събрание да има диспути по предлагането и след това да има гласоподаване, което може да е в края на месеца.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я отдръпна поради опасения, че Брюксел ще го върне, само че ще ограничи закононарушенията, за които той може да бъде съден в родината си.

Испания проверява Пучдемон за протест, подривна активност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния от районния парламент на 27 октомври.

Пучдемон отиде в Копенхаген за конференция, отдадена на Каталуния.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР