Испанската прокуратура иска арест за почти всички министри от отстраненото

...
Испанската прокуратура иска арест за почти всички министри от отстраненото
Коментари Харесай

Испанската прокуратура поиска арест за цялото каталунско правителство

Испанската прокуратура желае арест за съвсем всички министри от отстраненото от служба каталунско държавно управление до момента в който трае следствието за протест против тях, предава „ Франс прес ", представена от „ Фокус ".

Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на независимост до старта на правосъдното съвещание е някогашният районен стопански министър Санти Вила, само че за задачата би трябвало да бъде платена гаранция от 50 хиляди евро, прецизира " Ел Паис ".

Днес започнаха слушанията в испанския Национален съд, където трябваше да се явят 14-те членове на сваленото от испанските управляващи държавно управление на самостоятелната област. Петима от тях не се явиха, в това число някогашният водач на региона Карлес Пучдемон, които съгласно испанските медии се намират в Белгия.

За останалите 9 е поискана мярката за задържане, като единствено Вила има опция да се измъкне. Той бе и единственият, който оказа подпомагане, като чуването му пред съда търпя 45 минути.
По-рано Върховният съд на Испания отсрочи за 9 ноември чуването на шестима някогашни членове на каталунския парламент, в това число някогашния ръководител Карме Форкадел. Дотогава те ще бъдат сложени под полицейско наблюдаване.

И защото Карлес Пучдемон отхвърля да се яви, прекомерно евентуално е Испания да издаде европейска заповед за арест за него, твърди „ Ройтерс ".

Наетият от Пучдемон белгийски юрист Пол Бекерт съобщи, че атмосферата в Испания не е добра и че неговият клиент желае да се дистанцира, само че е подготвен да сътрудничи с испанските правосъдни управляващи.

Премиерът на Испания уволни Пучдемон и неговото държавно управление предишния петък, часове откакто каталунският парламент одобри декларация за самостоятелност. Пучдемон пренебрегва призовката да се яви в испанския Национален съд, за слушания по обвиняване в антидържавна активност, протест и корист с държавни средства.

„ Когато някой не се яви, откакто е бил привикан от арбитър да даде показания, в Испания или всяка друга стана от Европейски Съюз е обикновено да бъде издадена заповед за арест ", сподели ръководителят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР