Испанската полиция арестува заподозрения шеф на банда от киберпрестъпници, нанесли

...
Испанската полиция арестува заподозрения шеф на банда от киберпрестъпници, нанесли
Коментари Харесай

Испания арестува организатора на кибератаки, нанесли щети за 1 млрд. евро

Испанската полиция арестува обвинения началник на тайфа от киберпрестъпници, нанесли вреди за към 1 милиарда евро посредством пробиви в банки, променяне на салда по сметки и „ разпореждане “ към банкомати да пускат пари, съобщи Ройтерс.

Интерпол заяви, че мъжът, който стоял зад офанзивите със злотворен вирус, прочут като „ Карбанак “ и „ Кобалт “, е арестуван в Аликанте в акция, при която си сътрудничели полициите на страни от целия свят.

Ръководената от него тайфа пробвала да нападна над 100 банки и електронни платежни системи от 2013 година Успешни били ударите по банки в над 40 страни в света, които нанесли общо загуби за над 1 милиарда евро.

Мащабите на кражбите били обилни. При една офанзива с „ Кобал “ нарушителите успявали да отмъкнат до 10 млн. евро.

В акцията за залавяне на шефа на бандата испанската полиция си сътрудничела с Европол, ФБР, управляващите на Румъния, Беларус и Тайван и компании за частна киберсигурност.

Механизмът на ударите бил съвсем еднакъв, въпреки че софтуерът на зловредния вирус непрестанно се усъвършенствал. Всичко започвало с изпращане на така наречен фишинг имейли до чиновници на банка, като в атачмънта се имитирали законни компании. След свалянето им вирусът разрешават отдалечен надзор върху компютрите на жертвите. И им давал достъп до вътрешни банкови мрежи и за заразяване на сървъри, контролиращи банкомати.

Така успявали да подреждат на банкомати да пускат пари в несъмнено време, които били прибирани от проведени незаконни групи, следени от главния незаконен профсъюз. Техен член просто чакал да прибере парите.
Мрежи за електронни разплащания пък били употребявани за прекачване на пари в сметки на нарушителите. Бази с данни били променяни, с цел да бъдат надути тези сметки. А мулета на пари били употребявани за прибиране на парите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР