Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщиха

...
Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Отиде си великата Монсерат Кабайе

Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе умря на 85-годишна възраст, оповестиха международните медии.
Известното сопрано е издъхналa тази заран в болничното заведение " Сант Пау " в каталунската столица, където бе приета в болница през септември поради продължаващи от години здравословни проблеми. Тя получи сърдечен удар през 2012 година и от този момент имаше проблеми с възобновяване.
През октомври 2016 година Монсерат Кабайе направи последния си концерт пред българската аудитория.
Кабайе проправя пътя си към славата през 1965 година с ролята X на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния " Карнеги хол " в Ню Йорк, откакто излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта " Метрополитън ", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.
Популярната ария " Барселона ", която Кабайе извършва дружно с фронтмена на " Куин " в началото е записана през 1987 година През 1992-ра след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се трансформира в всекидневен химн на Лятната олимпиада в каталунската столица.
През последните години певицата имаше проблеми със закона през 2015 година, откакто бе упрекната в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът разреши на оперната звезда да не участва персонално на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания посредством видео конферентна връзка. Кабайе подписа съглашение с прокуратурата и бе наказана да заплати санкция от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, откакто бе приета за отговорна в пране на пари посредством офшорна компания в Андора през 2014 година
Погребението на оперната дива ще се състои в понеделник в Барселона.
Припомнете си висшото й осъществяване с Фреди Меркюри.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР