Испанската икономика е изправена пред един от най-странните проблеми, които

...
Испанската икономика е изправена пред един от най-странните проблеми, които
Коментари Харесай

Испанската икономика: все повече работни места, но недостатъчен ръст на БВП

Испанската стопанска система е изправена пред един от най-странните проблеми, които могат да се видят в цяла Европа - огромен брой нови работни места без забележителна смяна в брутния вътрешен артикул (БВП), написа Financial Times. Според разнообразни икономисти аргументите са разнообразни, само че всички се сплотяват към една теза - за момента възобновяване на стопанската система върви много по-добре, в сравнение с при предходните спешни обстановки.

По първични данни на Националния статистически институт (НСИ) испанската стопанска система е повишена с 5% през 2021 година, което е малко под половината от спада, който тя претърпя през 2020 година Очакванията на държавното управление бяха растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 6.5%, само че те не се сбъднаха. Повечето икономисти предвиждаха растеж, който да не е повече от 4.6%, каквато беше прогнозата и на Международния валутен фонд (МВФ).

Безработицата е проблем, който обичайно затормозява локалната стопанска система. Нивата й от края на 2021 година са 13%, което е с 10 процентни пункта по-малко, в сравнение с през 2020 година Въпреки това тази стойност е извънредно висока в съпоставяне със междинната за Европейския съюз (ЕС) - 4.8%.

Испанското държавно управление предходната седмица одобри дълго договаряна промяна на трудовото законодателство, с цел да ограничи краткотрайните контракти. Според властта по-бързите софтуерни промени и увеличените обществени разноски, провокирани от пандемията, ще продължат да бъдат част от стопанската система и в идващите години. Мадрид възнамерява да похарчи 30% от 70-те милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване от ковид за цифровизация, както и за увеличение на средствата за опазване на здравето. Надеждата е, че посредством вложение на съществени суми в цифровизация ще се усилят работните места в бранша.
Реклама Близо 500 хиляди нови работни места са били открити единствено през януари.
Общата претовареност на испанския трудов пазар пък стигна рекордни равнища - 20 млн. души. Това е отчасти провокирано от държавните стратегии за справяне с ковид-19. В своя пик схемата на Испания - известна като ERTE, поддържаше 3.6 млн. души. Към предишния месец единствено 106 хиляди души са били подкрепени от нея. " Имаше анализатори, които споделяха, че 1 млн. души в ERTE ще останат безработни, сподели държавен чиновник пред Financial Times. Но броят на хората, които към момента вземат участие в схемите, е единствено една десета от тази прогноза и непрестанно понижава. "
Безработицата не е всичко
Според ръководителя на икономическите разбори в испанската банка BBVA Рафаел Доменек рискът, който Европа е подхванала с представянето на сходни стратегии, е основен за бързото възобновяване на трудовия пазар. " Европа направи залог за опазване на работни места с упованието, че предприятията могат да възстановят предходната си активност и за множеството компании, в съвсем всички браншове, това се случи ", съобщи той пред Financial Times.

Доменек също по този начин съобщи, че съгласно него основната причина да няма толкоз огромно нарастване на Брутният вътрешен продукт, колкото държавното управление се е надявало, е композиция от два фактора. Първият е доста по-малкият брой туристи посетили Испания. Туризмът обезпечава 12% от Брутният вътрешен продукт на страната. Чуждестранните туристи през предходната година са намалели с 60% по отношение на 2019 година, което безспорно има тежки последици върху стопанската система.
Реклама
Втората причина е по-бавният ритъм на възобновяване на вътрешното търсене. Заплатите не съумяват да се повишават в унисон с инфлацията, която доближи 30-годишен връх от 6.5%, като синдикати усилват натиска за нарастване. " Основният въпрос остава дали стопанската система може да издържи по-висок растеж на заплатите и нивото на безработица към момента на двуцифрена територия ", сподели Джада Джани, икономист в Citigroup.

Секторът на осведомителни технологии, който така и така е в напредък, е определян като евентуален водач на испанската стопанска система. " Много е елементарно да се откри работа в този бранш ", споделя пред Financial Times Хуан Мануел Каналс, инженер в Kyndryl, компания за ИТ услуги, отделена от IBM предходната година. " Като човек, който преди малко влезе на пазара на труда, виждам доста благоприятни условия. Чувствам се доста оптимистично надъхан ", прибавя той.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР