Испания ще приеме закон, който ще изравнява блроя на мъжете

...
Испания ще приеме закон, който ще изравнява блроя на мъжете
Коментари Харесай

Нов испански закон ще гарантира квоти за жени в политиката и бизнеса

Испания ще одобри закон, който ще изравнява блроя на мъжете и дамите на значими постове в политиката и администрацията, както и в огромните компании, съобщи през днешния ден испанският министър-председател Педро Санчес, предадоха Франс прес и ДПА.

Премиерът разгласи, че е квалифициран законопроект, съгласно който паритетът става наложителен в държавното управление, в изборните листи и в управителните органи на огромните компании, съобщи Българска телеграфна агенция.

На идващото държавно съвещание във вторник ще одобрим закон за паритетно посланичество на мъжете и дамите в органите, които вземат решения, разгласи социалистическият водач на среща на неговата политическа мощ в Мадрид.

Санчес съобщи, че всеки от двата пола би трябвало да бъде равнопоставен и в държавното управление, и в бордовете на фирмите с личен състав от минимум 250 чиновници, където ще има най-малко 40 % дами, оповестиха държавни източници.

Тази промяна планува също периодично повтаряне на мъже и дами в изборните листи и цели налагане на паритет в професионалните колегии, които съставляват корпорациите, както и в комисии за отсъждане на награди.

За следващ път сме в авангарда на отбраната на дамите на европейско равнище, сподели Санчес, който е отпред на държавно управление, в което дамите са болшинство.

Испания постоянно е считана за пример във връзка с правата на дамите в Европа, изключително след приемането през 2004 година на закон против насилието, учредено на пола, както и след приемането през февруари на закон за усилване на половото образование, който дава и право на отпуск по време на месечния цикъл.

През май испанците ще гласоподават на районни и общински избори, а в края на годината ще има и парламентарен избор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР