Испания потъна в снежен хаос: това е най-тежката зима от

...
Испания потъна в снежен хаос: това е най-тежката зима от
Коментари Харесай

Хората в Мадрид си подадоха ръка в най-тежката зима от 50 години насам

Испания потъна в снежен безпорядък: това е най-тежката зима от 50 години насам. Сплотеността обаче оказа помощ на испанците да се оправят с спешната обстановка.

В Мадрид първият сняг падна предишния четвъртък. И през днешния ден на някои улици той към момента е до колене. Службите по чистотата не могат да се оправят с почистването, а районната президентка на столичния район Исабел Диас Аюсо помоли жителите да не употребяват персоналните си коли. Снежният безпорядък е толкоз огромен, че колите не могат да се движат даже и с вериги. Единствено колите с висока проходимост 4х4 съумяват да помръднат от мястото си. Затова и притежатели на такива коли неподготвено проведоха извозването на хора, които незабавно се нуждаят от превоз в града - да вземем за пример пациенти, нуждаещи се от хемодиализа. И всичко това - гратис. Някои даже поемат ролята на коли за спешна помощ и обикалят из града с доктор " на борда ".

Допусна ли държавното управление неточности?

Военните също оказват помощ - мобилизирано е подразделението за битка против естествените бедствия и произшествия, което също разполага с високопроходими транспортни средства. Но това не е задоволително да обезпечи превоз на всички нуждаещи се в испанската столица.

Мнозина упрекват районното държавно управление, че макар предизвестията за предстоящата снежна стихия то не е реагирало съответно. Например да изиска в точния момент съответната логистична поддръжка от държавните органи. Местните управляващи отхвърлят обвиняванията и настояват, че метеоролозите не са предизвестили, че бурята ще бъде толкоз мощна.

Пред екип на испанската телевизия TVE една здравна сестра споделя, че е щастлива, че е съумяла да се прибере вкъщи след 40-часова промяна - с помощта на доброволците с високопроходимите коли, които оказват помощ на хората да се придвижват в тази тежка конюнктура. " От петък вечерта съм дежурна. След къса отмора у дома би трябвало да застъпя още веднъж, тъй като някои сътрудници карат даже по шест смени без отмора ", споделя тя.

Кога Мадрид ще се върне към естествения си темп?

Властите в Мадрид в това време оповестиха, че главните пътни артерии в столицата към този момент са почистени от снега. Само в неделя 6000 души са взели участие в почистването. По испанските автомагистрали обаче хиляди камиони остават в снежен капан на местата за отмора. Стотици блокирани коли има и на околовръстната автомагистрала на Мадрид. Някои от водачите и пасажерите са чакали повече от 15 часа да дойде помощ.

В късния следобяд в неделя беше възобновено придвижването на влакове от и за Мадрид. А от нощес още веднъж работи летището в Мадрид, само че в началото единствено за излитащи самолети.

Регионалното държавно управление разгласи, че чака до края на тази седмица градът още веднъж да се върне към естествения трафик. А до тогава евентуално мнозина ще разчитат на доброволците с високопроходими коли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР