Испания очаква страните от Европейския съюз да постигнат споразумение за

...
Испания очаква страните от Европейския съюз да постигнат споразумение за
Коментари Харесай

Различни мнения сред европейските министри на газовата среща в Брюксел

Испания чака страните от Европейския съюз да реализират съглашение за икономисване на природен газ през зимата с по-малко от оповестените 15 на 100, като решението би трябвало да е непринудено. Това сподели испанският министър, отговарящ за екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес, при идването си в Брюксел, заяви Ройтерс. Тя ще взе участие в срещата на енергийните министри от Европейски Съюз, на която ще бъде гласуван пакетът на Европейска комисия " Спестяване на газ за подсигуряване на зимата ".

Миналата седмица Европейската комисия приканва европейските страни непринудено да понижат потреблението си на газ сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година с минимум 15 на 100 по отношение на междинните равнища за последните пет години. Мярката е доброволна, само че може да стане и наложителна, в случай че Брюксел разгласи забележителен риск от дефицит на газ.

Планът на Европейска комисия обаче се сблъска със опозиция от редица държавни управления, като някои изрично са срещу наложителните съкращения, а други не желаят да разрешат на Брюксел да управлява тяхното ползване на сила.

Испанското държавно управление се опълчва на принуждаването на потребителите и фирмите да понижат разхода на газ с аргумента, че страната е вложила съществено в инфраструктурата си за импорт и реекспорт на синьо гориво към останалата част от Европейски Съюз.

В същото време ирландският министър на околната среда, отговарящ и за енергийните въпроси, Еймън Райън, разгласи, че предлагането за ограничение на потреблението на газ с 15 на 100 няма да е задоволително, предвид на продължаващите съкращения на съветските доставки.

" Петнадесет % евентуално няма да са задоволителни поради това, което руснаците преди малко оповестиха - в допълнение понижаване на доставките на газ през " Северен поток-1 ". Все отново е по-добре, в сравнение с въобще да го няма, и мисля, че сигналът, който изпраща, също е значим ", сподели Райън при идването си за срещата в Брюксел.

Друг европейски министър - Анна Москва, отговаряща за въпросите на климата и околната среда в Полша, се разгласи срещу задачите за икономисване.

" Много е значимо ние (ЕС) да не принуждаваме страните да подхващат ограничавания, които те не считат за допустими. Полша не може да поддържа ограничения, които са наложени. Що се отнася до силата, решенията би трябвало да бъдат отговорност на държавните управления на обособените страни. Полша поддържа тъкмо подобен метод. Убедена съм, че доста страни са подготвени непринудено да понижат потреблението на газ. Ако такива ограничения са доброволни, ние ще ги подкрепим ", сподели полският министър.

Словенските управляващи поддържат самодейността на Европейската комисия за понижаване на потреблението на газ с 15 % до 31 март 2023 година Това заяви министърът на инфраструктурата на Словения Боян Кумер, представен от ТАСС, при идването си на изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз по енергетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР