Испания иска да забрани полетите на къси разстояния, когато има

...
Испания иска да забрани полетите на къси разстояния, когато има
Коментари Харесай

Испания предложи забрана на полетите на къси разстояния, но екологичните групи не са доволни

Испания желае да забрани полетите на къси дистанции, когато има опция с трен, която лишава по-малко от 2,5 часа.

Предложението идва от ръководещата в Испания Социалистическа партия (PSOE) и крайнолявата партия Sumar, които реализираха съглашение за образуване на ново прогресивно съдружно държавно управление предишния месец.

Мярката има за цел да ограничи излъчванията от бързите вътрешни полети и да насърчи по-устойчивото пътешестване, като част от проекта за деяние на Испания за климата до 2050 година

Това може да засегне полети от градове като Аликанте, Барселона, Севиля и Валенсия до Мадрид. Въпреки това полетите, употребяващи столицата за свързване с интернационалните направления, няма да бъдат включени в възбраната.

Франция вкара сходна мярка по-рано тази година, само че еколозите се съмняват какъв брой ефикасна е тя за понижаване на летенето.

Предстои да забележим дали възбраната ще влезе в действие. Коалицията сред PSOE и Sumar не е задоволителна за създаване на болшинство, затова към момента е нужна поддръжка от по-малки районни партии, в това число каталунски самостоятелни.

Премиерът в оставка Педро Санчес има период до 27 ноември да реализира болшинство, в противоположен случай нови избори ще се проведат през януари 2024 година

Как възбраната за полети на къси дистанции може да помогне на околната среда?

Премахването на късите полети, при които има железопътна опция до четири часа, би икономисало до 300 000 тона CO2 и 50 000 въздушни интервенции годишно, съгласно изследване, оповестено предишния месец от Ecologistas en Acción.

Конфедерацията на екологичните групи предложи 11 въздушни маршрута, които могат да бъдат сменени с пътувания с трен, намалявайки излъчванията на CO2 от вътрешната авиация на Испания с съвсем 10 %.

Предложението на държавното управление обаче смекчава тази цел, като се концентрира върху пътувания, които могат да бъдат направени с трен за по-малко от 2,5 часа.

Освен това няма да се ползва за свързващи полети до централните летища - предизвестие, което накара Ecologistas en Acción да дефинира възбраната като теоретично „ звездна мярка “, която остава „ чисто алегорична “ на процедура.

Забраната на Франция на къси дистанции се оказа също толкоз лимитирана, засягайки единствено три маршрута на полета.

Има ли Испания задоволително влакови връзки, с цел да размени полетите на къси дистанции?

Пътуването с трен набира известност в Испания, като делът на железниците в маршрута Мадрид-Валенсия към този момент е 90 % в съпоставяне със самолета, сподели президентът на испанската асоциация на самолетните компании ALA Хавиер Гандара пред вестник Politico.

Не постоянно е елементарно обаче да замените полетите на къси дистанции с пътувания с трен. Осъществяването на интернационална връзка на летище Барахас в Мадрид от град като Валенсия би включвало качване на високоскоростен трен до централната гара на столицата и по-късно прекосяване към районна услуга.

Поради това свързващите интернационалните полети не са включени в препоръчаната възбрана, защото пасажерите евентуално просто ще изберат да се свързват на други европейски летища вместо това.

Испанската самолетна компания Iberia също твърди, че честотата на влаковете, обслужващи огромните летища, сега не може да подхожда на тази на късите вътрешни полети.

ALA твърди, че вместо да постанова възбрана, огромните летища би трябвало да бъдат свързани към високоскоростната железопътна мрежа, с цел да дадат на пасажерите избор сред пътешестване със аероплан и трен.

Мрежата се разраства бързо, като летище Барахас би трябвало да бъде обвързвано с нея до 2026 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР