Испания и Великобритания постигнаха днес принципно споразумение за Гибралтар, предадоха

...
Испания и Великобритания постигнаха днес принципно споразумение за Гибралтар, предадоха
Коментари Харесай

Гибралтар и Испания избегнаха твърдата граница в последния момент

Испания и Англия реализираха през днешния ден " кардинално съглашение " за Гибралтар, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Новината бе оповестена от испанския министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове преди Брекзит публично да стане факт в среднощ (01.00 часа българско време на 1 януари 2021 г.). Тя заяви, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно придвижване.

Окончателното съглашение сред Мадрид и Лондон ще бъде контрактувано до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната организация на Европейски Съюз Фронтекс по използването на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Така бе избегната заплахата от " твърда граница " сред английския анклав в южния завършек на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно придвижване сред тях ще бъде непокътнат. (Испания отстъпва тази територия на Англия през 1713 година и според позицията на Мадрид тя е под испански суверенитет.)

Англия остава непоколебима в поддръжката си за Гибралтар и неговия суверенитет, съобщи английският министър на външните работи Доминик Рааб, представен от Ройтерс.

Рааб удостовери уговорката на страната да смекчи последствията за този неин анклав от окончателното й излизане от Европейски Съюз. Той акцентира на значимото значение на запазването на режима на свободно прекосяване на границата, " който явно е в най-хубавия интерес на хората и от двете страни на границата ".

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, с цел да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на английската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - бранш, на който се пада дял от почти една четвърт от нейната стопанска система, отбелязва Ройтерс.

Целта на държавните управления на Англия и Испания е да бъде контрактувано настрана съглашение за Гибралтар, паралелно с постигнатото на 24 декември сред Лондон и Брюксел за споразумяване на комерсиалните връзки сред Англия и Европейски Съюз от 1 януари и влизането в действие на Брекзит, написа Алваро Вилялобос от Франс прес.

 Гибралтар е изключен от съглашението сред Европейски Съюз и Англия Виж още

Текстът на съглашението сред Англия и Европейски Съюз категорично гласи, че то не се ползва за Гибралтар.

Икономическа причинност

Правителството на Гибралтар сътвори указател, в който трансграничните служащи да могат да се запишат, с цел да имат опция да не престават да минават през границата единствено с документ за идентичност.

Тези служащи, които в преобладаващото си болшинство са испанци, символизират икономическата причинност сред Гибралтар и околните испански градове, в които има много висока безработица.

Липсата на съглашение би се отразила на няколко извънредно значими за Гибралтар сфери, най-много на логистиката при вноса на някои артикули и на изискванията за влизане на туристи в анклава.

Това би имало " ужасни стопански, обществени и политически последствия ", предизвестиха в общо изказване кметовете на осем испански града, намиращи се в съседство с Гибралтар, написа Алваро Вилялобос.

Завръщане на паспортите?

Засега фамилиите на поданици на Гибралтар, които идват да ги посетят, минавайки през Испания, могат елементарно да влязат в анклава, като покажат документите си на два контролни пункта, първият от които е испански, а вторият - гибралтарски.

Ако обаче не бъде реализирано никакво съглашение, на паспортите ще би трябвало да се слага щемпел при влизане и " ще има опашки, които ще се точат с часове ", споделя пред Франс прес източник от държавното управление на Гибралтар.

Туристите също ще би трябвало да демонстрират паспортите си, макар че множеството от тях прекарват в Гибралтар единствено по няколко часа. Този възможен нов режим би основал компликации за анклава, който, при естествени условия, всяка година посреща нормално към 10 милиона туристи, доста от които са привлечени от бутиковите магазини в безмитната зона.

Що се отнася до стоките, логистиката на малотрайните артикули може да се усложни, изключително на тези, които идват от Англия. Гибралтар удовлетворява посредством импорт 100 % от питателните потребности на своите 34 хиляди поданици.

Понастоящем няма по какъв начин да стане ясно дали пунктът за гранична ревизия ще се намира на тесния път, по който се стига до анклава с повърхност от 6,8 квадратни километра, или в испанското пристанище Алхесирас, намиращо се от другата страна на едноименния залив.

С оглед на този сюжет, държавното управление на Гибралтар подписа съглашение с немска компания за морски превоз, която да подсигурява от януари ферибот от Алхесирас през шест дни от седмицата.

Гибралтарските управляващи обявиха също по този начин, че ще запазят способността си да внасят хранителни артикули, горива, медикаменти и съществени храни след 31 декември, каквото и да става и без значение дали ще има съглашение или не.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР