Испания е много близо до подписването на споразумение за статута

...
Испания е много близо до подписването на споразумение за статута
Коментари Харесай

Лондон и Мадрид напът да решат спора за Гибралтар

Испания е доста покрай подписването на съглашение за статута на английската територия

Това съобщи във вторник испанският външен министър Хосе Мануел Албарес след среща с английския си сътрудник Дейвид Камерън в Брюксел, оповестява " Ройтерс ".

" Днес постигнахме прогрес, тъй като Камерън сподели предпочитание за реализиране на съглашение ", сподели Албарес пред кореспонденти след срещата. 

Албарес не посочи по кое време и двете страни могат да разгласят цялостно съглашение, само че сподели, че разискват съответни детайлности, като да вземем за пример формула за това по какъв начин двете страни ще употребяват летището.

Албарес сподели, че Испания е подготвена да подпише договорка още в сряда.

" Испания желае това съглашение да бъде подписано на следващия ден ", сподели той преди да отлети за Брюксел.

Албарес беседва с Камерън по телефона в понеделник и двамата се съгласиха да се срещнат в Брюксел, с цел да обсъдят в допълнение статута на Гибралтар там.

Той акцентира, че преди няколко месеца Испания е сложила на масата " уравновесено и обилно съглашение " и сподели, че и двете страни ще продължат да договарят от него.

Говорител на английското външно министерство сподели, че в диалога с Албарес Камерън е подчертал уговорката на английското държавно управление за подписване на контракт сред Обединеното кралство и Европейски Съюз за Гибралтар " допустимо най-скоро ".
 В последния миг Испания и Англия се договориха за Гибралтар
В последния миг Испания и Англия се договориха за Гибралтар

Ние постигнахме авансово съглашение, което ще служи като основата на предстоящ контракт

Статутът на Гибралтар - анклав в южния завършек на Испания, който е под английско ръководство от 18 век - и по какъв начин да се охранява границата с Испания са противоречиви точки, откогато Англия гласоподава през 2016 година да напусне Европейския съюз (ЕС).

в края на 2020 година, само че то не покрива въпроса за Гибралтар - английска територия, към която Испания има искания.

Без съглашение, има съществени опасения, че ще бъде издигната " твърда граница ", която ще ограничи придвижването, а също по този начин ще се окаже като нова граница сред Англия и Европейски Съюз.

Около 15 000 души живеят в Испания и работят в Гибралтар, което е половината от работната ръка на английската територия, където главните браншове са туризъм, финансови услуги и онлайн залагания.

Гибралтар също посреща по 10 милиона туристи на година, което е най-вече поради безмитните магазини.

Жителите на Европейски Съюз посещаваха Гибралтар единствено с персонална карта, която първо демонстрират на испанската гранична полиция, а по-късно на полицията на английската територия. Но от 1 януари 2021 година европейците би трябвало да носят паспорт с щемпел, което ще провокира дълги опашки и очакване с часове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР