Испанецът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си

...
Испанецът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си
Коментари Харесай

Карлос Алкарас покори US Open и върха в ранглистата!

Испанецът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си в US Open след четирисетова борба с норвежкия войник Каспер Рууд - 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути игра.

Тийнейджърът е най-младият номер 1 в международната класация в историята на Откритата епоха и най-младият първенец в “Големия шлем ” от Рафаел Надал насам, който на същата възраст завоюва първия си “Ролан Гарос ” през 2005-а. Иначе само Пийт Сампрас на толкоз нежна възраст е успявал да покори Ню Йорк, правейки го през 1990-та.

Още преди началото на последния " мейджър " шампионат за годината в Ню Йорк се знаеше, че след края на надпреварата има цели пет тенисисти, които могат да оглавят международната класация - Рафаел Надал, Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Каспър Рууд и в тази ситуация на Даниил Медведев да резервира статута си на номер едно.

CARLOS ALCARAZ IS THE US OPEN CHAMPION
— US Open Tennis (@usopen)
Огромна част от любимците в лицето на Матадора, руснака, който защитаваше купата си, и гърка обаче разочароваха и се сбогуваха с конкуренцията още преди четвъртфиналната ѝ фаза, което на процедура отвори вратата пред двамата най-млади в този лист от кандидати да се борят за дебютен трофей от Шлема и нанагорнище на върха в международния тенис. Именно това направиха Алкарас и Рууд, които преодоляха всички по пътя си, с цел да оформят желан заключителен дуел между тях, който предстоеше да дефинира новия " мейджър " първенец и лидер в ранглистата, отреждайки на спечелилия място в историята на тениса.

В съперничеството им досега имаше две публични срещи, трансформирали се в победи за испанеца, като втората от тях сложи значително основите за пробив измежду най-хубавите в света на Карлитос, който надигра противника си във финала на Мастърса в Маями през април, а през днешния ден обстановката наподобява идентична. Именно заради този си триумф Алкарас, който за последните си три мача в Ню Йорк прекара общо над 13 часа на корта, само че показва отличен развой на възобновяване, влезе с психическо преимущество в конфликта за купата и подсети за представянето си при предходните им конфликти, макар че първи път в кариерата си загуби сет от международния номер 7, то ибериецът беше непреклонен в останалите елементи от финала и след 3 часа и 20 минути фантазията му стана действителност, а той можеше да се назова първенец на US Open и международен номер едно - 6:4 2:6 7:6(1) 6:3.

Посредством триумфа си Карлитос се трансформира в най-младия първенец в Големия шлем от сънародника си Рафаел Надал през 2005-та насам, само че безспорно по-впечатляващото е, че младежът от Мурсия счупва върха за най-млад номер едно в историята на тениса с цели 16 месеца, изкачвайки се на трона в международната класация на 19 години, 4 месеца и 7 дни.

На старта на дуела испанецът разчете сервиса на противника и го притисна до стената, но петият подложен преодоля първичната раздразнителност в своите дейности и отрази два брейкбола, печелейки откриващото си подаване. Мигновено функциите се размениха и Карлитос на собствен трябваше да брани началния си удар, само че точно с помощта на него опази гейма си и употребява привидно сковаността при своя противник, с цел да може след интензивна замяна на удари от главната линия и отлична игра наоколо до мрежата в идните минути, младежът да показва безкомпромисност при реализацията на последвалите си шансове за пробив, с което взе ранен задатък, който защищити, като избави нови благоприятни условия за рибрейк пред норвежеца - 3:1. Постепенно с времето отмина началния потрес за всеки от двамата финалисти и те ловко градяха своите офанзиви към дланния си удар, като усещане правеха разнообразните комбинации и неоспоримият афинитет към игра на мрежата на международния номер 4. Алкарас продължи да сервира на извънредно високо ниво, поради видяното в последните му конфликти, и чрез добра разновидност в ударите си постоянно оставяше в безпомощна позиция скандинавеца, с цел да причисли откриващия сет на сметката си.

В началото на втората част сервиращите посочваха нехарактерна към този миг изрядност, преди пръв това статукво да разчупи младежът от Мурсия, който се базира на своята клиничност в атакуващ проект, само че възпитаникът на " Академия Надал " извърши едни от най-хубавите си начални удари в мача и оцеля след отразен брейкбол. Именно това донесе нужния подтик на Рууд, който не остави безнаказани зачестилите грешки на съперника и оползтвори шанса си за пробив при безспорно една от точките на мача, когато показва скоростта на напредване по корта, с цел да излезе напред в резултата - 4:2. Получил ентусиазъм в представянето си, норвежецът стартира все по-напористо да търси атака посредством ударите си и беше покрай това да опропасти преднината си, но за следващ се довери на сервиса си за спасяването на брейкбол и още в идните минути при начален удар на по-младия си сътрудник, който инкасира две двойни неточности, възвърне равенството в обособените сетове. И тъкмо в този миг, когато по всичко личеше, че международният номер 7 е взел психическото преимущество на своя страна, то той се сгромоляса неистово в дебютното си подаване за третата част, при което испанецът не чакаше втора покана и с фамозна къса топка спря стремежа на противника, като осъществя ранен пробив - 2:0.

I'm lost for words at right now!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР