Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел

...
Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел
Коментари Харесай

Защо израелското разузнаване се провали?

Ислямисткото придвижване Хамас предприе през вчерашния ден своята най-голяма офанзива против Израел от самото си основаване през 1987 година - при започване на Първата палестинска интифада. Конфликтът занапред се разгаря, като израелският министър председател Бенямин Нетаняху се закани нощес да унищожи радикалната формация, която взе властта в линията Газа през 2007 година

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи гибел в израелски градове, фрагменти на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до през вчерашния ден, написа в разбор николай Стаоев от Българска телеграфна агенция.

В събота сутринта, откакто хиляди ракети полетяха и евентуално стотици палестински бойци проникнаха в Израел от линията Газа, придвижването Хамас разгласи, че е почнало " военна интервенция " против еврейската страна, с цел да постави завършек на поругаването на ислямски светини и на похищенията против палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем придвижването, оповестено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на битие на Израел.

Напоследък обстановката в Близкия изток още веднъж се изостри, изключително на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. В четвъртък и петък четирима палестинци бяха убити от израелската войска на окупираната територия.

При все това такова огромно нахлуване от линията Газа, от която Израел се изтегли през 2005 година и от този момент държи под обсада, е голяма изненада. И до момента в който сраженията още не престават, един въпрос към този момент неизбежно стои на дневен ред: по какъв начин израелското разузнаване, което има именита известност и е считано надали не за най-хубавото в света, не съумя да предотврати, или най-малко да узнае нещо, за интервенция от толкоз огромен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР