Дете е било сексуално малтретирано на всеки два часа в Пакистан тази година, казва НПО

...
Исламабад, Пакистан – Средно 12 деца на ден – или
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Средно 12 деца на ден – или едно на всеки два часа – са били подложени на сексуално насилие в Пакистан през 2023 г., се казва в доклад на неправителствена организация.

В своя шестмесечен доклад, публикуван в четвъртък, базираната в Исламабад неправителствена организация Sahil каза, че общо 2227 случая на сексуално насилие над деца са били докладвани на властите между януари и юни тази година.

Неправителствената организация, която работи от 1996 г., събира данните си от съобщения във вестници, както и от случаи, за които е докладвано пряко. Той каза, че има 1207 момичета и 1020 момчета в случаите, регистрирани през 2023 г.

Имтиаз Ахмад Сумра, национален координатор за правна помощ за Сахил, каза пред Al Jazeera, че повечето от случаите на малтретиране включват деца между шест и 15 години.

„Над 47 процента от случаите са съобщени между тази възрастова група и сред тях повече момчета са били сексуално малтретирани (593) в сравнение с момичета (457)“, каза той.

В доклада на неправителствената организация се казва, че в 912 от повече от 2200 случая, регистрирани през тази година, обвиняемите са били познати на детето жертва.


В доклада на Сахил се казва още, че почти 75 процента от тези случаи са докладвани от Пенджаб, най-населената провинция в страната.

В южната провинция Синд има 314 случая, докато във федералната територия на националната столица Исламабад са регистрирани 161 случая на сексуално насилие над деца през първите шест месеца на 2023 г.

Soomrah каза, че Пенджаб регистрира най-голям брой случаи също се дължи на по-добрите полицейски механизми и механизми за докладване в провинцията.

„Въпреки че няма съмнение, че Пенджаб остава най-засегнатата провинция, също така е факт, че можем да знаем техните цифри благодарение на въведените ефективни механизми за докладване“, каза той.

Soomrah се оплака от липсата на такава информация от югозападната провинция Белуджистан, най-голямата и най-бедната провинция на Пакистан.

„Белуджистан има общо само 24 докладвани случая в цялата провинция, което е доста невероятно“, каза той.

Soomrah обвини липсата на присъда в случаи на сексуално насилие над деца върху слабата съдебна система и обществената тенденция за уреждане на въпроса извън съда.

„Нашата правна система позволява тези отвратителни престъпления да продължават с години. Процентът на осъдителните присъди в случаите на сексуално насилие над деца не е дори 2 процента и повечето от тези случаи, които минават през съдебни процеси, се уреждат чрез компромис между двете страни“, каза той.

Адвокатът от Исламабад каза, че това се дължи на социалния и икономически натиск, пред който са изправени семействата на жертвите, и стигмата, свързана със сексуалното насилие.

Мохамед Ариф Легари, високопоставен служител в министерството на човешките права на Пакистан, каза пред Ал Джазира, че правителството подготвя по-добри механизми за защита на децата от сексуално насилие.

„Хората наистина се оплакват, че нашата [правна] система е бавна, но трябва да се разбере, че трябва да изпълняваме своите конституционни и съдебни задължения. Съдилищата трябва да преминат през процеса в детайли, като изслушват аргументите и от двете страни и трябва да дадат време за приключване на процедурите, така че никой да не може да твърди, че законът е бил злоупотребен“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР