Искате да се храните по-здравословно и да подобрите фигурата си,

...
Искате да се храните по-здравословно и да подобрите фигурата си,
Коментари Харесай

Как да направим някои популярни ястия по-малко калорични

Искате да се храните по-здравословно и да подобрите фигурата си, само че ви е мъчно да се откажете от досегашното си хранене? Постижимо ли е да съчетаете двете?

Да, би могло да се получи, като извършите някои известни и обичани ястия по-малко калорични и по-здравословни.

Но по какъв начин да добавите такава изгода към нормалната си диета? Да приготвите сами храната си, е един от най-хубавите способи да се храните здравословно. Вие можете да изберете сами какви съставки ще бъдат включени в ястието и по този начин ще знаете тъкмо какъв брой калории съдържа.

Ще контролирате и качеството на продуктите. Нека да разгледаме по какъв начин можете да „ поправите “ някои от известните ястия.

Нискокалорични Салати

 Нискокалорична салата

На всички е известна изгодата от зеленчуковите салати, само че тя елементарно може да бъде " занулена " с дресинг с майонеза и растителното масло, в случай че се добави обилно, също доста усилва калорийното наличие на ястието. По-добре е да приготвите соса за салатата въз основата на кисело мляко, горчица, джинджифил, балсамов оцет, чесън и цитрусови плодове. Опитайте разнообразни комбинации, не се опасявайте да експериментирате - даже може да ви хареса.

Ако става въпрос за обичайни празнични ястия, калоричното наличие на съветската салата, да вземем за пример, може да бъде понижено с количеството варени картофи, подмяна на киселите краставици с пресни и консервираният грах с варен. Вместо салам можете да употребявате варено постно месо, пиле или скариди, а веган майонеза се подготвя елементарно вкъщи. Майонезата също по този начин може да бъде сменена и с цедено кисело мляко или заквасена сметана. В някои салати с варени картофи те могат да бъдат понижени като количество или сменени с варен или печен алабш, земна ябълка, нарязан на ситно белтък от яйце и други

Супи с по-малко калории

Леките и здравословни супи са съвършени за тези, които се грижат за фигурата си. По-добре е да приготвите бульона със зеленчуци, пиле или пуйка без кожа. Богатите бульони, изключително тези с костен мозък, губят доста ензими и витамини заради дълготрайно варене. Освен това съдържат доста мазнини.

За да има изгода от супата, целесъобразно е да се отървете от картофите - източник на не доста здравословно нишесте. То се отделя едва от тялото, натрупва се, което води до проблеми със стомашно-чревния тракт (метеоризъм, оригване, гадене), а също по този начин може да наруши усвояването на витамини и микроелементи. За да намалите вредата, заменете картофите със сладки картофи, ряпа, корен от целина, корен от магданоз, земна ябълка, алабаш, карфиол и тиквички. Ако въпреки всичко не можете без картофи, гответе чорба с пресни картофи, те имат по-ниско наличие на нишесте. И не би трябвало в допълнение да запържвате зеленчуците в масло, преди да ги добавите в супата - това усилва калорийното наличие на супата.

Хамбургери с по-малко калории

Изглежда, че те би трябвало да бъдат изцяло изключени от менюто ви. Въпреки това от време на време можете да ядете хамбургер, изключително откакто нездравословният вид от заведенията за бързо хранене може просто да се трансформира в диетичен бургер. Вместо нормалните бели хлебчета купете сходни в магазина от пълнозърнесто, ръжено брашно или с трици. Можете да изпечете и сами диетични хлебчета от най-различни здравословни брашна, в интернет има доста предписания. Трябва да приготвите котлета сами, тогава ще знаете сигурно, че той не съдържа самун, брашно или химически добавки. Избирайте постно месо – пилешко, пуешко, постно телешко. Що се отнася до соса, по-добре е да забравите за майонезата, даже и с ниско наличие на мазнини. Идеалният нискокалоричен вид за месо е натуралното кисело мляко, към което можете да добавите разнообразни подправки по желание.

Пица с ниско наличие на калории

 Нискокалорична пица Снимка: Yordanka Kovacheva

Всъщност можете да я приготвите, тъй че да я ядете, без да се притеснявате за фигурата си. За тестото използвайте ръжено или пълнозърнесто брашно или всякакво друго диетично, разточете го допустимо най-тънко. Друг вид е да замените основата с арабски питки или блат от зеленчуци, яйца и кашкавал. Освен с тестото можете да олекотите пицата и с нискомаслена моцарела. Що се отнася до соса, по-добре е да изберете елементарен доматен без добавки и нишесте. Изберете и по-лека плънка. Това може да са постни пилешки или пуешки гърди, морски блага, зеленчуци, гъби. Перфектни са тиквички, патладжан, артишок, спанак, чушка и домат.

Палачинки с малко калории

Тази известна закуска също се подготвя елементарно без брашно и захар. Смилете 1 банан и 2 яйца в блендер. От получената примес, която ще размени тестото, ще получите вкусни и тънки бананови палачинки, в случай че ги изпържите в малко олио. По-добре е да сервирате ястието с плодово пюре без захар - ягода, банан или ябълка. Но има и разновидности за феновете на сладкото: захарта може да бъде сменена с черен шоколад с високо наличие на какаови зърна, сироп от агаве, мед или плодове.

Десерти с по-малко калории

 Нискокалоричен крем

Смлените бадеми, овесените ядки, царевичното нишесте и триците могат да бъдат отлични заместители на брашното в сладкиши, мъфини и бисквитки. Тези артикули доста ще понижат калоричното наличие на сладкиши, без да трансформират усета им. Висококалоричните съставки за крема могат да бъдат сменени с нискомаслено сирене, като рикота или извара или кисело мляко. Тирамисуто, обичано от феновете на сладко, няма да стане по-малко мечтано, в случай че замените маскарпонето в състава му с цедено кисело мляко. Плодовете без скорбяла като ябълки или нектарини, както и горски плодове, са идеални за пълнене на десерта. Вместо масло можете да употребявате пюре от авокадо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР