Искът е внесен в арбитраж към Световната банкаОтветници са Министерството

...
Искът е внесен в арбитраж към Световната банкаОтветници са Министерството
Коментари Харесай

NEXO заведе дело срещу български институции в САЩ

Искът е импортиран в арбитраж към Световната банка
Ответници са Министерството на финансите и Прокуратурата на Република България

Не е ясна цената на желае

Компанията за търговия с криптовалута NEXO е завела дело против България в Съединени американски щати. Това стана ясно от известие на Международния център за разрешаване на капиталови разногласия (ICSID), който е част от групата на Световната банка.
Искът е от 18 януари, само че на каква стойност е претенцията на компанията и други документи не са оповестени в уеб страницата на ICSID.  Като ищци са посочени и българските сдружения Мирастар и НДС, които са част от групата NEXO, а като ответници - Министерството на финансите и Прокуратурата на Република България.

ICSID се показва като самостоятелна и деполитизирана институция за споразумяване на разногласия посредством помиряване, арбитраж или определяне на обстоятелства при разногласия сред вложител и страна. Юристи още през вчерашния ден обаче разясниха пред „ Труд news ”, че въпросното дело не може да е арбитражно, както побързаха да оповестят доста медии. Подобен проблем може да има единствено при положение, че NEXO или други компании от групата имат подписани контракти с уговорка за арбитраж със съответните държавни институции, което е 99% изключено.

На 12 януари 2023 година прокурори и следователи нападнаха офиси на криптокомпанията NEXO в София по следствие за банкова активност без лиценз. Четирима души от създателите на компанията бяха упрекнати, а двама от тях оповестени за търсене. Още през първата седмица от акцията  един от упрекнатите задочно – някогашният народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев съобщи, че на NEXO, която търгува по целия свят, са нанесени съществени репутационни вреди и компанията ще съди страната за 1 милиарда $.

След съвсем цяла година следствие, разпити на очевидци, измежду които и един скришен, експертизи за 500 000 лв. и информации, получени по европейски заповеди за следствие, през декември м.г. наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура прекратиха делото поради липса на доказателства за закононарушение. Впоследствие от Национална агенция за приходите и Комисията по финансов контрол оповестиха, че са проверявали, само че не са разкрили нередности в работата на компанията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР