Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете

...
Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете
Коментари Харесай

Иван Гешев: Ние започнахме войната с престъпността и с олигарсите

Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим. Това сподели основният прокурор Иван Гешев в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Той съобщи, че допускал неточности през годините, само че като най-съществена уточни това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната към по-добро и в посока правдивост.

Война сред институциите няма, има война против правосъдната власт и прокуратурата, съобщи Иван Гешев.

„ Ние започнахме война с престъпността, с олигарси. За първи път бяха повдигнати обвинявания на членове на настоящо държавно управление ", сподели основният прокурор.

По мотив влизането на прокуратурата в президентството и това има ли наказани две години и половина по-късно, Гешев съобщи, че прокуратурата се управлява от закона, а съдът постановява избрани присъди.

„ Няма недосегаеми хора и хора, които не следва по отношение на тях да се осъществя наказателна отговорност, в случай че са налице съответните законови учредения. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще съблюдаваме закона. Това е разграничителната линия ", сподели още основният прокурор.

Той съобщи, че като основен прокурор няма да разреши политиците да влияят на самостоятелната правосъдна система.

На изказванията на Румен Радев, че мафията употребява прокуратурата за политически репресии, Гешев съобщи, че няма да взе участие в политически диалози, които нарушават българската Конституция.

В изявление за „ Капитал " основният прокурор споделя, че в делото „ КТБ " буквите Директива за птиците могат да значат „ държавно дружество ". „ Директива за птиците може да значи всичко. Тук въпросът е за какво изчезна обществен запас към 7 милиарда и какви са аргументите за това, а не някакви детайлности за да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да предсказвам кой е Директива за птиците. Ако вие смятате, че Директива за птиците е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са тествани всички заеми, свързани с него и всички свързани компании с него и те са възобновени ", съобщи основният прокурор и добави, че това са неща „ с жълт темперамент " и лекомислен диалог.

Проверките на прокуратурата са посочили, че Делян Пеевски не е олигарх и не търгува с въздействие, съобщи Гешев.

„ Всичко по делото „ КТБ " е тествано, лицата, които са били на избрана политическа позиция и са упражнявали политическа власт, са били разпитани, а за господин Цветан Василев мога да уточнявам, че той е осъществявал неофициална политическа власт или действителна власт в страната - това е моето мнение по делото „ КТБ ", съобщи той.

Делото „ КТБ " е в правосъдна фаза, само че въпросът опира до правна промяна, съобщи Гешев.

Той още веднъж подсигурява, че никой не е недостижим и никой няма да бъде покровителстван.

Визията на Иван Гешев е за всеобхватна правна промяна, тъй като има проблеми в Министерство на вътрешните работи и в прокуратурата, както и в съда.

„ Има проблеми в законодателството, които не се вземат решение от 30 години. От 1968 година е Наказателният кодекс, когато не е имало частна благосъстоятелност. 44-то Народно събрание уточни по какъв начин в Наказателен кодекс да са регламентирани избрани текстове. Искам европейски стандарти, с цел да има правдивост. Няма по какъв начин с неспособен инструмент, с морално остарели закони да постигнеш правдивост ", съобщи Гешев.

Информацията по делото „ Мата Хари " е предоставена на Европейска комисия, само че в качеството си на основен прокурор той не е осведомен с делото. „ Колегите ревизират всички обстоятелства и условия при прецизно съблюдаване на закона. В най-скоро време това следствие ще бъде завършено. Недосегаеми хора няма, откогато съм основен прокурор, няма да има чадър. Не се тормозим нито от господин Божков, нито от господин Борисов, тъй като нашата цел е да върнем справедливостта и положителното в страната и ще направя вероятното и невъзможното, с цел да има правдивост в България ", даде обещание Гешев.

По делото „ Барселонагейт " той още веднъж съобщи, че българският основен прокурор е административен началник на административни ръководители и не е задължен да познава всички каузи. В момента делото е в Софийски градски съд. „ Това, което ми е известно, е, че делото също е пред привършване и се чака молба за правна помощ от Кипър. Това е единственото, което все още мога да очертая. Няма по какъв начин, нито съм задължен, нито имам право и пълномощия да съм осведомен с съответни наказателни производства ", съобщи основният прокурор.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР