Искането оставката на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев,

...
Искането оставката на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев,
Коментари Харесай

Портних проговори за уволнения архитект и проблемите на Варна, намеси маскирани лидери и служебния министър на туризма!

Искането оставката на основния проектант на Община Варна Виктор Бузев, не е въпрос на страст, а на справедлива преценка, която докара до неговото премахване. Това сподели в обзорното предаване на Радио Варна кмета на Варна Иван Портних.

По думите му, дейностите на арх. Бузев са свързани както с противозаконни опити и дейности, които обосновано навеждат на догатки за зависимости, по този начин и разминаване в цялостни визии по избрани тематики и несъмнено в дейностите по избрани тематики.

На въпрос дали администрацията ще сезира прокуратурата или това към този момент е направено, кметът на Варна съобщи, че за част от повдигнатите теми сигнали са подадени от дълго време. " Съмненията не са се породили във вчерашния ден. По някои сигнали има формирани прокурорски инспекции. "

- Т.е. в сигналите със задна дата попада името на основния проектант?

Например другата седмица има дело във връзка с презаписването на разрешителни за слагане на преместваеми в кавички обекти, до ресторант Хоризонт /в сърцето на Морската градина/. Те са написани постфактум откакто са били сложени от доста много време и са написани не съгласно пълномощията. Това е опит за заобикаляне на пълномощия. "

- Имало ли е диалог с арх. Бузев, в случай че е провокирал тези подозрения във вас? Когато вие преди две седмици повдигнахте въпроса за бараките в КК " Златни пясъци " Виктор Бузев не беше посочен като част от казуса.

Той трябваше да издаде безмълвен отвод. Административните каузи трябваше да са за безмълвен отвод от страна на гл. проектант.  Трета година към този момент бараките действат нелегално, само че това щеше да продължи. Отказът му обаче не е експлицитен, а че би трябвало да има скица.

Ние сме сезирали съответните органи преди две години, когато изтече остарялата скица. Още тогава сме декларирали своята безапелационна позиция по отношение на тези стотици и дори хиляди бараки, които знаете на какво наподобяват, даже по тротоарите има бараки, откъдето не може да се премине, нито количка с бебе. Хората вървят по уличните платна, а морето не се вижда, тъй като има една непробиваема стена от бараки. От две години и до ден сегашен какъв брой пъти се пробвам да прикани и министъра на туризма Илин Димитров, който е варненец, ръководител на варненската туристическа камара и народен представител от Варна.

Това е най-големият комплекс с национално значение и вторият по величина в България. Какъв министър си като не знаеш какво става там? И забележете омертата и мълчанието по тази тематика. Преди ми споделяха, че е предизборно. Но ние от две години се борим в тази посока. Но никой нито от политическите локални обединения. (Чух че Ивайло Митковски споделил, че би трябвало да ги махнат.) Досега никой не взе отношение, като че ли такава тематика със Златните не съществува. Опитаха се да упражнят всевъзможен тип напън. Съответно основният проектант има роля в този развой. И се опита срещу обществената ни позиция, срещу юридическия екип, да предприеме дейности, с които да узакони бараките със задна дата. А от страна на Златни пясъци правист е дама, за която се твърди, че е близка на основния проектант.

Един от претекстовете, с които освободихте Бузев, беше обвързван с неналичието на визия за развиването на града, чак на осмата година ли установихте, че визията не е такава каквато е заложена във вашите обещания?

Един от главните проблеми е, че липсваше връзка и самодейност. Имаме реставрация, която се случила доста обратно във времето. Върнати са земи в междублоковите пространство и това е преди 30 години.

Разрешението за градеж обаче се дава към днешна дата?

Мачът е завършил доста от дълго време преди аз да съм кмет. Митковски споделил, че бил от една седмица народен представител. Но той е най-дългогодишният общински консултант, който аз познавам въобще. Включително е дал своя вот за този общ организационен проект. Те хубаво се маскират водачите на " Да, България ", ДСБ, Продължаваме промяната, Васко касичката... Нито е млад, нито е интелигентен, нито е хубав.

От зората на демокрацията тези хора имат обекти в основни зони на града. А са купени за жълти стотинки. Като погледнем другия водач на " Да, България " – Нелко Начев, на който му споделят Лазурен Нелко.... те го покачиха в партията, с цел да не е във Варна. Защото стана ясна неговата роля при приватизирането на Лазурен бряг и продажбата на Алея първа....

Плюс едни други заменки по Черноморието и т.н и така нататък, само че този диалог би трябвало да се води, с цел да знаят младежите да знаят за кого гласоподават. Бившият регионален шеф Благомир Коцев, татко му по време на Костовата приватизация купува ресторант Хоризонт, най-емблематичния обект. Всеки един от тях има директна връзка с приватизацията.

Така наречените ПУП-ове да вземем за пример във Възраждане– 3. Кварталът типичен от едно време... върнати са обаче земите на хората сред блоковете и тези зелени площи сред блоковете са частни и създаването на Общия организационен проект е, в случай че има 30-40 блока, е да се появят още толкоз. Всичко това аз съм го спирал да ме простят притежателите на терени, те към този момент остаряха тия хора.... тъй като пребивавам с вярата че ще построят нещо и това ще им обезпечи бъднините. Спирали сме това и презастрояването към днешна дата е артикул в голямата си част от преди 2012 година, когато се отваря вратата с Общия организационен проект.

Тази тематика би трябвало да се показа от специалисти. Именно това липсваше. Но се връщам към публични основни планове, където абсолютно аз имам повече упования от функционалността на основния проектант. Във времето това ще стане с конкурс, само че ще диря проектант, който да може да откри салдото сред наследството от 2012 и това,  което варненсци имат като упования за визията на града.  И тази полемика естествено, че би трябвало да се води на експертно равнище, само че също по този начин би трябвало да бъде предмет на едно общо схващане какво желаеме и в каква посока градът да се развива. Вижте местността Св. Никола и  кв. " Бриз " на какво наподобяват.

Но нали си давате сметка, че тези блокове изникват по време на вашите мандати?

Високият блок до паметника на Съветската войска, против който имаше митинги,  е в правата си от времето доста преди аз да съм кмет. Можехме да го забавим, само че не и да го спрем. По целия ред към стадион " Юрий Гагарин " всеки един от притежателите по силата на това, което е било позволено в Общия организационен проект, в последна сметка, получава утвърдителното решение. Никой не изясни тази история на хората, в това число и Бузев.

Какво влиза във вашите пълномощия. За " Дупката “ и " Гъбата “ е отговорна приватизация, за тръбата във Варненското езеро е отговорно Министерството на околната среда и водите, за повредата в ЖК " Бриз “ е отговорно районното министерство, за обстановката с рибарското пристанище " Карантината “ е отговорна е Българска академия на науките. Какви са вашите пълномощия и вашата роля, тези проблеми да не се случват във Варна?

Е какво да създадем да разкопаем тръбите в града отпреди 2008. Тръбата в " Бриз " е на ВиК.

Документация няма ли, паспортизация за осъществените поправки и във администрацията на община Варна? След като там има рецидив от повреди, Общината би трябвало да следи този проблем и да прави надзор, да поискате пояснение!

Мажоритарен притежател е страната и тя дефинира разпоредбите за действие на ВиК. Защото идва представителят на страната с хартийка с 51 % и взима решението и това е ситуацията. И желая това да е ясно. Да не смесваме функционалностите. При всеки огромен план има министър на Министерство на регионалното развитие, принципал, планът е предоставен от тях.

* * * * *

Електробусите са на паркинга на Градски превоз във Варна. Изграждането на зарядните станции се забави заради юридически, да го назовем проблем и с Енерго ПРО. Тези спънки са преодолени. Срокът в който новите 60 електрически рейсове би трябвало да бъдат по улиците на Варна е началото на юли месец, сподели още Портних. На въпрос, за какво не е спазен предходният разгласен период, април/май, кметът отговори, че никой не е очаквал, че проблема с Енерго ПРО ще отнеме толкоз време. Касае се за правото на прекосяване на кабел на електроразпределителното сдружение през терен на Градски превоз.

Рибарското пристанище " Карантината “ напълно скоро ще приема лодки, добави Иван Портних. По думите му забавянето е било поради " тонове сигнали на " добросъвестни “ жители във всевъзможни европейски институции “. До приключването на тези инспекции Общината не е могла да предприеме дейности, сподели градоначалникът, който призна, че е имало проблем с проектирането на пристанището, по повод водните течения, само че виновността е била на Българска академия на науките. " Вече няма наноси, няма нищо, пристанището ще действа напълно обикновено “, добави кметът на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР