Искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на

...
Искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на
Коментари Харесай

Искането за предсрочно освобождаване на Гешев ще се гледа на 10 март

Искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев ще се гледа от Висшия правосъден съвет идващия четвъртък, 10 март. Това оповестиха от пресцентъра на Съвета. То е единствена точка в дневния ред на съвещанието, свикано от  правосъдния министър.

Искането си Йорданова внесе в сряда и то съдържа девет случая, при които - с дейностите или бездействията си, съгласно нея, Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт. Коментарът на  прокуратурата беше, че това е непозволен политически напън.

Сред случаите, които, съгласно Йорданова ѝ дават съображение да изиска оставката на Обвинител номер едно,  са: полицейското принуждение по време на митингите през лятото на 2020-та година, настояването за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото против Евгения и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд „ Осемте джуджета “, обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата, неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности.

По тях - с дейностите или бездействията си, основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт, счита правосъдният министър.

" Свидетели сме на следващото безпричинно искане, ориентирано персонално против основния прокурор. Това, че то  се базира на погрешни изказвания, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани дълготрайно време в Министерство на правораздаването, сочи единствено и само за непозволен политически напън върху прокуратурата, който преследва нелегитимни цели " разясниха настояването от прокуратурата.

Правосъдният министър сподели по-рано в сряда, че на правосъдните кадровици ще им следва да дебатират и по миналогодишното искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняването на Иван Гешев. То беше отхвърлено като неприемливо, само че Конституционният съд разгласи решението на Пленума на Висшия правосъден съвет за противоконституционно.

Според Надежда Йорданова е допустимо нейното искане да бъде прегледано от правосъдните кадровици по едно и също време с това на предшественика й Янаки Стоилов.

" Това са следващи стъпки. Нека да забележим по какъв начин ще се развие производството. Засега, с оглед нуждата от привършване на всички административни стъпки, аз импортирам в моето предложение нови условия ", посочи тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР