Искането на общопрактикуващите лекари да получават потребителска такса и при

...
Искането на общопрактикуващите лекари да получават потребителска такса и при
Коментари Харесай

Личните лекари може да получават потребителски такси за децата

Искането на общопрактикуващите лекари да получават потребителска такса и при прегледите на деца може и да бъде изпълнено.

"Личното ми мнение е, че персоналните лекари би трябвало да получават и такова финансиране, само че то би трябвало да се поеме от страната, а не от родителите на децата ", сподели шефът на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова, представена от в. "Сега ". Тя обаче посочи, че въпросът занапред следва да бъде обсъждан и решение към този момент няма.

От националното съдружие на общопрактикуващите лекари желаят при децата да се вкара такса сходно на пенсионерите - родителите да заплащат 1 лева, а останалата сума до размера на потребителската такса, която сега е 2.90 лева, да се покрива от страната. Според Дариткова би трябвало таксата да се заплаща напълно от хазната и нищо да не се поема от родителите.

За да се одобри сходна смяна, е нужна корекция в Закона за здравното обезпечаване, а също и да се плануват пари в бюджета за следващата година.

Според Дариткова не е редно общопрактикуващите да събират такси от по няколко лв. за издаване на медицински бележки. "Това е резултат от прегледа и не би трябвало да се желаят пари. Тъй като въпросът не е организиран нормативно, той е оставен на съвестта на сътрудниците ", сподели тя. За да не се разрешава такава такса, здравното министерство би трябвало да напише категорично в наредбата за главния пакет на лекуването, покривано от здравната каса, че част от прегледа е и издаването на записка за опрощение на отсъствия.

Едва 11.9% от парите, които се заплащат в здравния бранш у нас, или 285 млн. лева за предходната година, са отишли за детско опазване на здравето, разгласи ръководителят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Според Дариткова въвеждането на клиничните пътеки и това, че те са измежду най-недофинансираните, е било пагубно за детското опазване на здравето.

От асоциацията оферират парите, които страната превежда за здравни осигуровки за децата, да са в обособена сметка, с цел да е видно какъв брой заплаща бюджетът за тях, медикаментите за деца до 7 години да бъдат безвъзмездни, да няма предели от здравната каса за пътеките за деца. От месеци педиатричната асоциация е направила и предприемчив комитет за изграждане на Национална детска болница, която да събере всички педиатрични специалности и да обезпечава цялостна високоспециализирана грижа на едно място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР