Искаме регулираният пазар на електричество да продължи максимално дълго. Това

...
Искаме регулираният пазар на електричество да продължи максимално дълго. Това
Коментари Харесай

Министър Христов: Регулираният пазар на електроенергия да продължи максимално дълго

Искаме контролираният пазар на електричество да продължи оптимално дълго. Това съобщи пред публицисти министърът на енергетиката Росен Христов, който показа ограничения за справяне с провокациите, провокирани от високите енергийни цени. Той акцентира, че към момента се вършат разнообразни симулации и калкулации за междинното ползване на битовите консуматори през другите месеци, като крайната цел е разноските за отопление, без значение от типа сила, да бъдат почти идентични. Министерството на енергетиката ще предложи битовите консуматори да заплащат употребяваната от тях електрическа енергия по контролирани цени в границите на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електрическата енергия да се заплаща по пазарни цени. По думите на министър Христов, проектът е новите две цени да стартират да работят от 1 януари 2023 година Прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон, а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности покриват естественото месечно ползване на над 90% от семействата. По-скоро задачата е да бъде въведена правдивост и потребителите, които отопляват басейни и сауни, да не бъдат приравнявани към клиентите, които имат потребност от предпазени по-ниски цени, стана ясно от думите на енергийния министър.

При компенсирането на бизнеса ще бъде въведен диференциран метод, като в по-голяма степен ще бъдат обезщетени фирмите, които са въвели енергоспестяващи ограничения и са понижили потреблението си в пиковите часове.

Изцяло в синхрон с Регламента на Европейски Съюз за справяне с високите енергийни цени, признат на 6 октомври 2022 година, е и идващото предложение на служебното държавно управление - отсега нататък всички участници на енергийния пазар, а освен държавните сдружения, да вършат вноски във фонда „ Сигурност на електроенергийната система ". Тази мярка ще работи от 1 декември до 30 юни 2023 година, разясни енергийният министър. Това е краткотрайно решение, подбудено от нуждата за справяне с рецесията, провокирана от външни за България фактори.

Министър Христов разяснява и тематиката с доставката на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ". По думите му с решение на предходното държавно управление са били блокирани опциите за диверсификация, пазарни правила и бистрота, като акцентът е бил единствено върху една компания. Нещо повече - даже и тя не е имало по какъв начин да обезпечи гориво, защото към момента няма лиценз за това. Той изясни, че в границите на БЕХ към този момент е основана работна група, която се занимава с всички въпроси. В нея вземат участие български и приети интернационалните специалисти, с цел да се обезпечи най-високо равнище на експертиза, бистрота и безпристрастност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР