Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ, защото

...
Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ, защото
Коментари Харесай

Петков и Остин не са говорили да пращаме ракети в Украйна

Искам да благодаря на секретаря по защитата на Съединени американски щати, тъй като даде поддръжка на България и държавното управление. В тази обстановка никой не може да се пази самичък. Нашата защита е с нашите съдружници в НАТО. Благодаря, че Съединени американски щати първи дадоха отговор на нашето искане за подкщрепа. 

Това съобщи министър председателят Кирил Петков след срещата със секретаря на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. 

Петков заяви, че у нас ще се укрепи бойната група под командването на НАТО. " Ще предложим нейният пълководец да е българин. Българското общество може да е умерено, тъй като усилваме нашата сигурност ", сподели Петков.

Той уточни, че другите тематики, които са разискали, са за военна подвижност. " Логистиката е също толкота значима, колкото и военната техника. Войната с корупцията също е значима задача. Там също имаме обща работа ", добави министър председателят.

Той бе безапелационен, че с Остин не са говорили за военна поддръжка в Украйна. " Всичките тези подправени вести мога ясно да кажа, че не са факт. Работим дружно за усилването на НАТО по източния фланг на НАТО ".

С министър-председателя организирахме плодотворен диалог за нашествието в Украйна и отговорът на НАТО. Обсъдихме значими въпроси в региона на защитата. За мен е значимо да сме тук, с цел да осъдим експанзията на Русия против Украйна и да покажа какъв брой значимо е за НАТО да извършва своите отговорности. 

Войната в Украйна взе доста жертви. Но съветската експанзия сплоти света. Впечатлени сме от куража на украинския народ, който се бори против превъзхождащи ги сили. България и Съединени американски щати споделят общи полезности. Лично видях това в топлото посрещане, което ни бе оказано. И съдействието, което България оказва на украинските бежанци. 

Искам да подчертая какъв брой е значимо това, че България основава мулхинационална бойна група. Нашето партньорство в областта на защитата в никакъв случай не е било толкоз мощно. Нашият и вашият ангажимент е образец за други съдружници. Това е значимо, когато Европа е изправена пред най-голямото предизвикателство в сигурността. Уважаеми министър-председател, благодаря за всичко, което вършиме.

На въпрос водени ли са полемики за даване на някакво въоръжение от България на Украйна Остин съобщи: Разговорът ни бе фокусиран върху това какво можем да създадем, с цел да укрепим източния фланг на НАТО. Благодарим на България, че ще бъде рамкова страна за бойна група тук. Благодаря, че се грижите за тези над 80 000 бежанци, които минаха през България. 

Дали има зцаплаха за страната ни от укрепването на Източния фланг на НАТО?

Никоя страна не може да се усеща на 100% сигурна. Затова би трябвало да работим дружно. Всичски съдружници от НАТО да приказваме единствено в един глас, както и всички в Европейски Съюз да приказваме в един глас. Само по този начин можем да се усещаме сигурни. 

Много е значимо да има оперативна съгласуемост, да работим дружно. 

Чухме, че се поддържат с военнослужещи извън хората в Украйна. Има ли условия, при които България ще окаже подпомагане?

В доказателствената база данни не сме открили да има придвижване, има стопиране по доста фронтове на напредъка. Най-главното, което можем да създадем, е да се вземе решение в границите на този спор. Имаше доста благоприятни условия за деескалиране, надсяваме се това да бъде направено.

България изпрати филантропична помощ, лекарства. В моя диалог със Зеленски той ми благодари, че България е отворила вратата за украинските лежанци. Армията се бие доста по-спокойно, когато знае, че жениет и децата са на несъмнено място, ми сподели той. Военна помощ към Украйна няма да бъде допустима. Този вид помощ може да се случи единствено като мине през българския парламент. Сега приказваме за засилено наличие на Източния фланг и съдействие с нашите съдружници. 

На въпрос по какъв начин прави оценка риска войната да бъде пренесена към Молдова. 

Какво е развиването на военните дейности през последните дни, пробват ли се да завладяват Одеса и какво биб било страетгическото значение на това.

Молдова за нас е терзание. Те са дребна страна, не е в НАТО, 5% от популацията са бежанци. Тяхнвата износна търговия е понижена, имат съветско наличие в страната си. Блгария бе доста мощен глас на масата на европейските водачи, където защитихме, че пътят наМолдова би трябвало да е предпазен в декларация. В Молдова има огромно българско малцинство. Тяхната сигурност е доста значима за нас. 

Що се отнася до напредването на съветските войски на юг - те реализират доста дребен прогрес. Използват се брутални, зверски набези над цивилни. Тежко е за нас да следим страданието им. Не мога да взема отношение дали настъпват към Одеса. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР