Исках да докажа, че България не е зависима и можем

...
Исках да докажа, че България не е зависима и можем
Коментари Харесай

Петков: Има договор за газ директно с американска компания, няма да кажа имена

Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. Това сподели министър председателят Кирил Петков в изявление за Нова телевизия по отношение на газовите доставки към страната ни. По думите му гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките на газ и това оборва тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Петков сподели още, че договорът за американския газ към този момент е подписан и двата кораба са тръгнали, известно е и цената: „Двата кораба към този момент са тръгнали. На 8 и 23 юни те ще пристигнат“.

„Подписан е (договор) непосредствено с американска компания. Няма да кажа имена, тъй като целият свят търси от кое място да купи полутечен газ“, уточни той.

Цената на природния газ, който ще пристигна от Съединени американски щати, ще бъде еквивалентна на тази на „ Газпром “, съобщи още министър председателят:

„ За мен беше значимо цената да бъде равна или по-добра от тази на „Газпром“.

Успоредно е контрактувана и доставката на азерския газ, който ще стартира да идва у нас на 1 юли, без значение от това дали има българо-гръцката връзка. „Това опроверга тезата, че не можем да получаваме азерски газ без тази връзка“, сподели министър председателят Кирил Петков.

Той съобщи още, че е приказвал с офиса на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен България да бъде включена в листата със страните, които да бъде направено изключение за съветския нефт.

Според него българското общество би трябвало да бъде умерено, тъй като държавното управление се оправя.

„Ако за една седмица можем да договорим по-евтин газ, демонстрира, че това държавно управление може да се оправи. Едни последващи избори в този момент в изискванията на война е освен безсмислено, а доста вредно“, акцентира министър председателят.

Той вижда ударите против държавното управление от няколко направления. Първата група е обвързвана с съветските енергийни ползи, а втората са политици, които разполагат единствено с няколко месеца, тъй като по-късно ще бъдат разследвани от Европейската прокуратура:

„Тази група от хора имат период от няколко месеца, тъй като ще бъдат хванати от европейската прокуратура, тъй като на българската не може да се вярва“, сподели Петков.

Той разяснява и превъоръжаването на България с американско оръжие: Ние поискахме от Съединени американски щати да ни дадат алтернатива за нашите самолети, тъй като доставката на Ф-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора употреба, към 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разноски, сподели Петков.

„Войната в Украйна няма да свърши скоро, би трябвало да сме сплотени и да не вкарваме страната в спомагателна рецесия. Трябва да минем през този сериозен за цяла Европа момент“, съобщи министър председателят. Според него ние не вървим към Трета международна война.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР