Иска ми се да има по-сериозен контрол. Добре е да

...
Иска ми се да има по-сериозен контрол. Добре е да
Коментари Харесай

Доц. Кунчев огласи нещо нечувано досега за ваксината на "Пфайзер"

Иска ми се да има по-сериозен надзор. Добре е да го има, само че още по-добре е хората да знаят какво да вършат и да го вършат. Това съобщи в ефира на Нова телевизия основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб за битка с ковид доцент доктор Ангел Кунчев.

"Моите наблюдения демонстрират, че има три групи предприятия, които извършиха доста тъкмо ограниченията - хотелите, учебните заведения и огромните вериги магазини. Навсякъде има надзор на температурата, дезинфектанти, надзор на влизащите, другаде направиха броя на количките толкоз, че да дава отговор на условията. Желание от тяхна страна за подпомагане има ", сподели той.

"Ако хората съблюдават 2 метра отдалеченост и са с маски, няма да има никакъв проблем ", счита той.

По думите му мобилни групи ще обикалят да ревизират съблюдават ли се ограниченията през почивните дни.

"Големите вериги удължиха работното време. Това им коства доста, само че е доста верен метод ", разяснява той.

На 24 декември от Брюксел потеглят камионите с имунизациите към всички страни. Най-вероятно ще дойдат на Коледа. Ще я посрещнем в София и ще я приберем по фризерите. Ще се стартира с 5000 души, само че ще осигурим опция във всеки регионален град да може да се започва този развой на 27-и до 29-и декември ", сподели той.

"Не бих желал да иззема функционалностите на Щаба, той може да реши да стартираме на 28-и. В София ще има имунизация в 6 лечебни заведения, към този момент имаме описите ", сподели той.

По думите му след Нова година ще получим още ваксини.

" На който и да създадем първата ваксина, ще е изцяло справедливо. Хубаво е да е знаково лице, това би задало насоката на деяние първоначално . Ще го оповестим и ще има опция и малките екрани и другите медии да участват ", съобщи Кунчев.

Според него още 52 000 ваксини ще дойдат в първата седмица на януари. "Февруари стартират огромните доставки ", посочи той.

По думите му организацията би трябвало да е много стегната. "Има устройство, което демонстрира температурата. Ако цветът на имунизацията е изменен, тя не може да се употребява. Имаме 5 работни дни, в които при естествени условия би трябвало да я използваме ", сподели той.

Кунчев даде обещание, че имунизацията ще остане доброволна и налична гратис за всеки искащ.

Според него това, че човечеството съумя да се провежда и да сътвори толкоз бързо ваксина, е нещо позитивно.

"Това, което "Модерна " и "Пфайзер " вършат е доста новаторско и ще се употребява отсега нататък най-вероятно при изработката на всички ваксини ", акцентира той.

"Виждаме неспокойствие в медиите и обществото. Няма да кажа нищо за никоя ваксина, до момента в който не получа решението на Европейската комисия по медикаментите. Там написа какво да чакаме. Всички други приказки са предварителни и спекулации. Нормалният път да дадеш мнение за нещо, е когато получиш информация ", сподели той.

По думите му акция ще има и то доста необятна. "Ще има прецизни и точни описания коя ваксина за коя група работи ", добави той.

На въпрос по кое време е редно да бъдат изборите от епидемиологична позиция, Кунчев се засмя и съобщи, че се пробват да го плъзнат по тъничък лед:

"От здравна позиция колкото по-късно са изборите, толкоз по-добре. Когато времето се затопля случаите понижават "
, изясни той.

По думите му е доста евентуално карантинираните да имат право да гласоподават в границите на един час. "Може да ги пуснем от домовете и да отидат в специфични секции, единствено за тях ", посочи той.

"За мен антигенните проби не са равностойни на ПСР, само че към този момент ще карантинираме и с тях ", акцентира Кунчев.

"Колкото и да обясняваме, каквито и числа да даваме, всеки гледа нещата от личната си камбанария ", сподели той.

"В азиатските страни нямаше такива полемики. Там страната споделя - "Ще носите маски " и всички го вършат. Тук всеки спори ", добави Кунчев.

"Според мен няма да скочи трагично заболеваемостта, откакто антигенните проби се приравнят към ПСР-те. Ще има скок с няколко %. Не е значимо на кое място сме и какви са цифрите, а да действаме дейно ", сподели той.

" Мислим да създадем изследване и да изследваме един по-голям и един по-малък град напълно с антигенни проби ", сподели Кучнев.

"За да е статистически правилно, би трябвало да се вземат поради задоволителен брой случаи. Влияят доста неща на тези данни - дали в болничното заведение се грижат добре, каква е възрастта на хората, морфологичните данни какви са, по кое време тези хора са потърсили здравна помощ ", сподели той.

"Оптимист съм във връзка с две неща - първо идва пролетта и този вирус понижава при температура и второ - имунизациите идват. Общество, което си имунизациите както би трябвало, ще пребори пандемията. Трябва 70% от хората да се имунизират. Според мен няма да стигнем обаче този %, тъй като хора, които са прочели 2 публикации ще се разгласят срещу. Тези ваксини са безвредни и не въздействат на ДНК-то ", акцентира той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР