Ирландците по цял свят oтбелязват на 17 март своя национален

...
Ирландците по цял свят oтбелязват на 17 март своя национален
Коментари Харесай

Св. Патрик се препъна в пандемията

Ирландците по целия свят oтбелязват на 17 март своя народен празник - Деня на Св. Патрик. В доста държави този ден е считан за празник на ирландската душа. В изискванията на пандемия обаче ирландската душа трябваше да бъде смирена, лимитирана и обществено дистанцирана, като душите на всички ни. 

Въпреки анулираните шествия и празненства на доста места по света през вчерашния ден зеленият цвят доминираше, усмивки грееха по лицата, въпреки и зад маски, а постройките бяха украсени празнично, даже видяхме фрагменти на домашни любимци с костюми.



В Съединени американски щати за първи път денят на Св. Патрик е маркиран в Бостън през 1737 година Днес към 34 милиона американци се гордеят с ирландския генезис на прадедите си. Традиционно в Ню Йорк честванията са огромни, а тазгодишните сигурно ще се помнят дълго, само че с негативен знак.

В нашата изложба сме подбрали образци за тържеството на свободния дух и на ирландската душа, макар Covid-19 събитията. Насладете им се!



Историята на Св. Патрик

Легендите описват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, почти в 385 година Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се считал за богохулник. На тази възраст бил похитен и продаден в иго от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога.

След шест години съумял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е предназначен да покръсти езичниците. Впоследствие бил отдаден в ранг дякон, след това - духовник и най-сетне - станал свещеник. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори свещеник на Ирландия.

Патрик пътувал постоянно из Ирландия и отвън нея и обиколил доста места, кръстени по-късно на него. Създавал учебни заведения и църкви, които да му оказват помощ в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там траяла 30 години. След това се отдръпнал в графство Даун. Починал на 17 март 461 година

Оттогава тази дата се чества като Ден на Свети Патрик.

Макар в началото да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е трансформирал по-скоро в всемирски празник.

Традиционен знак на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик употребявал трилистна детелина в проповедите си, с цел да изясни триединството на Отец, Син и Свети дух.



Денят на честванията на светията е белязан съвсем напълно в зелено - хората носят зелени облекла, ядат зелена храна и даже пият от фамозната зелена бира, с цел да отбележат значимостта на признака на детелината.

Един от известните ирландски наздравици в чест на Св. Патрик гласи: " Нека покривът над нас в никакъв случай не падне и дано ние, приятелите, под него в никакъв случай не поддадем! "

 
Бира – да, само че у дома. Как Ирландия затвори пъбовете точно на Деня на свети Патрик
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР