Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни предупреди, че исканията

...
Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни предупреди, че исканията
Коментари Харесай

Ирландски министър: Има британски искания, които могат да доведат до прекъсване на отношенията с ЕС

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни предизвести, че настояванията на Обединеното кралство, свързани с Протокола за Северна Ирландия, могат да доведат до „ спиране на връзките “ с Европейския съюз.

Коментарът на Саймън Ковъни е във връзка на повторното искане на Лондон Европейският съд да бъде отстранен като наблюдаващ договорката за Брекзит.

Ковъни съобщи, че това значи основаване на нова „ алена линия “, която Европейски Съюз не може да отстрани.

Северноирландският протокол е специфична част от договорката за Брекзит, която Обединеното кралство и Европейски Съюз договориха през 2019 година. Той защищава от възникването на твърда граница на остров Ирландия като резервира Северна Ирландия в общия европейски пазар за артикули, а Европейският съд е висшият интерпретатор на разпоредбите в общия пазар.

В сряда Европейски Съюз ще излезе с оферти за някои промени в Протокола. Те се отнасят до облекчаването на практическите проблеми при придвижването на артикули от Англия за Северна Ирландия, само че не и до смяна на самия Протокол.

Във вторник обаче се чака английският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост да произнесе тирада, в която ще съобщи пред дипломати, че премахването на ролята на Европейския съд при решение на разногласия е належащо, с цел да се резервира Протокола.

Британците желаят самостоятелен съдия. Саймън Ковъни написа в Туитър:

„ Дали английското държавно управление в действителност желае да се контракти прогрес по използването на Протокола или желае по-нататъшно утежняване на връзките? “.

И от двете страни на разногласието чакат напрегнати и интензивни договаряния в края на октомври или началото на ноември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР