Ирландските власти са освободиха кораба Верила, който преди месец беше

...
Ирландските власти са освободиха кораба Верила, който преди месец беше
Коментари Харесай

Вече свободен - корабът с кокаина Верила отплава с нов екипаж

Ирландските управляващи са освободиха кораба " Верила ", който преди месец беше арестуван с 300 кг кокаин на борда му. Това оповестиха от Параходство БМФ, което е притежател на плавателния съд.

След като управляващите в Ирландия позволиха отплаването му, той е напуснал пристанището през днешния ден следобяд с нов екипаж, оповестява Българска национална телевизия. От компанията не пожелаха да оповестят в каква посока се е отправил.

Корабът “Верила ” беше арестуван на 19 декември, а на борда бяха открити към 300 кг кокаин, чиято стойност се прави оценка на към 30 милиона евро. Екипажът от 17 българи и един украинец, бяха арестувани за разпит. Ирландските управляващи оставиха в ареста единствено двама души – втория механик Камен Петков, на 35 години, и рулевия Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинявания за трафик на опиати.

" Това не е нито първият, нито последният случай в международното мореплаване, където е употребен транспортен съд на дадена компания от престъпни детайли, които за наслада са арестувани и се надявам да получат своите присъди ", разяснява Кирил Домусчиев, корабособственик, представен от Българска национална телевизия.

Кокаинът е бил разпределен в обособени пакети, сложени във водонепроницаеми торби, а сред пакетите е имало избавителни житетки, които да обезпечат задържането на повърхността, както и GPS маяк.

Първото съвещание по делото против нашите моряци беше на 9 януари, само че ирландските управляващи не дадоха детайлности за него.

" Ние ще водим и наши каузи против тях за нанесените първо морални и по-късно финансови вреди. С освобождението на кораба е видно, че компанията няма никаква виновност, защото, в случай че компанията имаше виновност, този транспортен съд щеше да бъде иззет ", сподели още Домусчиев (всъщост е напълно обикновено корабът да бъде освободен след края на съответните експертизи - тъй като той повече надали е необходим на проверяващите, както и надали е обвинен за причинител - б.р. на Клуб Z)

От Параходство Български морски флот обявиха, че по проблема “Верила ” ще бъде направена и вътрешна инспекция.

" Екипажите се качват със удостоверение за съдимост, само че ние не можем да знаем дали някой има предпочитание да прави престъпни прояви, дали не е контактуван от престъпни организации и са му препоръчани някакви огромни пари, с цел да направи някаква такава дивотия. И това няма по какъв начин да го проверим при 1500-1600 работещи на ротационен принцип екипажи ", изясни още Кирил Домусчиев.

Останалите членове на екипажа на “Верила ” бяха освободени от управляващите в Ирландия. Моряците се завърнаха в България в първите дни на януари, откакто бяха сменени от новия екипаж.

По-притеснителна е обстановката с кораба " Руен ", хванат от сомалийските пирати в Червено море.

" Искат откуп и се водят диалози. Знаем къде е корабът. За страдание военните фрегати не посмяха да се намесят поради риска за човешките животи, което най-вероятно е вярно. В момента сме оставили всичко в ръцете на договарящите. Има подобен образуван екип ", обясни Домусчиев.

Корабите на Параходството, които минават през рисковата зона, постоянно употребяват въоръжена защита.

" Руен " трябваше да качи на другия ден въоръжена защита. Просто го деляха 12 часа. Зоната, в която го плениха - никога в историята ѝ не е пленяван транспортен съд. Просто е прекомерно отдалечено от Сомалия ", счита Кирил Домусчиев.

Параходство БМФ е в контакт с пленените български моряци. Те са добре и са здрави, само че отхвърли повече детайлности, поради договарянията със сомалийските пирати.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР