Ирландски вълкодав е страховито на вид куче, което обаче е

...
Ирландски вълкодав е страховито на вид куче, което обаче е
Коментари Харесай

Ирландски Вълкодав

Ирландски вълкодав е страховито на тип куче, което обаче е мощно привързано към членовете на фамилията, с което живее, и е добър другар на дребни деца. Ирландският вълкодав е незаместим при лова на диви прасета и вълци, само че с изключение на като домакински любим може да се употребява като охранител на дома и двора и като телохранител.

История на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е знак на Ирландия, горделивост за всеки гражданин на тази страна. Ирландският вълкодав е една от най-древните породи кучета в света. Тази порода попада в Британия дружно с келтските племена, които са обитавали тази територия 300 години преди новата епоха. Благодарение на внушителния си външен тип, на смелостта си и физическата си мощ ирландският вълкодав е воин на доста митове, балади и легенди.

Изображението на ирландски вълкодав е било гравирано върху доспехите на ирландските воини, а надписът под изображението на кучето гласял: " Нежен - в отговор на милувка, заплашителен - в случай че бъде провокиран ". Ирландският вълкодав е най-голямото ловно куче на цялата планета. През XIX век тази порода на процедура е изчезнала дружно с тоталното избиване на вълци в Ирландия. Възраждането на породата стартира през 1860 година, когато ирландският селекционер Джордж Греъм кръстосва последните останали представители на породата с представители на породата дирхаунд немски дог и борзой. Стандартът на породата ирландски вълкодав е утвърден през 1897 година.

Стандарт на Ирландски Вълкодав

Височината на мъжките екземпляри е 81-90 сантиметра, женските доближават до 80 сантиметра. Женските ирландски вълкодави са минимум 40 кг, мъжките са не по-леки от 54. 5 кг. Това е една от най-високите породи кучета в света. Муцуната е издължена и напълно леко заострена. Челюстите са солидни и добре развити. Очите са тъмни, ушите са дребни и носени обратно като при множеството хрътки.

Шията е дълга, мощна и мускулеста, към раменете се уголемява. Гърбът е продълговат, както и крайниците. Гръдният панер е огромен. Опашката е дълга и покрита с огромно количество четина. Крайниците са доста мускулести. Козината е приблизително дълга, твърда и леко вълниста. Над очите, върху лапите и на тялото е по-дълга. Допускат се разнообразни цветове на козината - сив, черен, червеникаво кафяв, тигров, чисто бял, жълтеникаво кафяв.

Грижи за Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е куче, което има потребност от доста придвижване. Въпреки внушителните си размери той може да живее и в апартамент, само че ще се наложи да го разхождате по няколко часа на ден. Но в случай че живее в къща с огромен двор, ирландският вълкодав ще се усеща прелестно. Ирландският вълкодав демонстрира деликатност даже към напълно дребни деца и им разрешава да го тормозят по всевъзможни способи, без да реагира нападателно. Ирландският вълкодав елементарно се сприятелява както с други кучета, по този начин и с други домашни животни. Козината на ирландския вълкодав има потребност от всекидневно разресване, с цел да не се сплъстява. Мъртвите косъмчета могат да бъдат отстранявани със специфична гумена ръкавица, която се продава в профилираните зоомагазини.

 Куче ирландски вълкодав

Специална потребност от грижи има присъщата за ирландските вълкодави брада, защото по нея могат да се натрупат останки от храна и козината на брадата да се сплъсти. Ушите на ирландския вълкодав постоянно би трябвало да бъдат проверявани за инфекции. Задължително е добре да обезпаразитявате ирландския вълкодав, защото по козината му елементарно могат да се закачат кърлежи или тялото му да стане дом за стотици бълхи. Веднъж годишно козината на ирландския вълкодав би трябвало да се обработва от експерт, който да издърпа всички мъртви косъмчета, които не са се отделили сами, с цел да даде опция на новата четина да порасне. Ноктите на ирландския вълкодав са закривени и по тази причина би трябвало постоянно да се подрязват.

Обучение на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав има доста добре развъртян разсъдък, заради което елементарно се поддава на образование. Добре е образованието на ирландския вълкодав да стартира от доста ранна възраст. При образованието би трябвало да се демонстрира неотстъпчивост и неотложност при условие на осъществяването на командите, само че без освен това да се употребява физическа мощ или санкции.

Ако се отнасяте жестоко с ирландски вълкодав, той няма да ви нападне, само че може да изпадне в меланхолия, защото е доста сензитивен. При жестоко отношение от страна на чужд ирландският вълкодав няма и да се замисли, преди да нападна. Добре е да научите ирландския вълкодав да извършва най-малко обикновени команди, с цел да се избегне възможен проблем при извеждането на кучето на открито.

Хранене на Ирландски Вълкодав

От храненето зависи дали ирландският вълкодав ще се развие вярно. Задължително е менюто на кучето от тази порода да се добавя с калций, само че под наблюдението на експерт, тъй като прекаляването с калций води до проблеми, както и неговият дефицит. Препоръчва се кучетата от тази порода да се хранят с висококачествени кучешки храни - сухи или консервирани. Можете да храните ирландския вълкодав с натурални артикули, като се натъртва на месото - телешко, говеждо, възможно е пилешко и немазно свинско.

Ирландският вълкодав би трябвало да се храни два пъти на ден, откакто навърши две години. Не се предлага да се дава на кучетата от тази порода храна единствено един път на ден, защото това може да провокира отичане на стомаха. Сварените яйца, свареният ориз, хрущяли, кости - само че без тръбни, и някои типове зеленчуци се харесват на множеството ирландски вълкодави. Не се предлага храненето на ирландския вълкодав със сладки произведения, с пържено, солено, пикантно, тестено, пушено и мазно месо.

Заболявания на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е благоразположен към отичане на стомаха, което може да се окаже съдбовно за кучето. Ирландският вълкодав може да страда от дисплазия на тазобедрената става, както и от извъртане на капачката на коляното. Кучетата от тази порода от време на време страдат от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което може да докара до съдбовни последствия. Ирландският вълкодав може да страда от катаракта и от ентропион - превръщане на клепача на кучето, което води до увреждане на роговицата и може да провокира ослепяване на кучето. Ирландският вълкодав може да развие хипотиреоидизъм.

Любопитни обстоятелства за Ирландски Вълкодав

 Ирландският вълкодав е най-високото куче

Ирландският вълкодав става възрастен образец едвам откакто навърши две години. Дотогава той се счита за кутре макар внушителните си размери. Ирландският вълкодав в никакъв случай не демонстрира експанзия, без да бъде провокиран преди този момент. Обикновено той атакува, откакто бъде атакуван.

Ирландският вълкодав на пръв взор наподобява леко муден, само че става доста бърз, когато би трябвало да преследва плячка или да отговори на нападателно държание по отношение на него или член на фамилията, с което живее. Малко прочут е фактът, че в началото ирландците са употребявали ирландския вълкодав по време на борби, с цел да смъква съперниците от конете им. В древността ирландските вълкодави, които се раждали със сивосинкав цвят на козината, били умъртвявани незабавно.

Интересен факт е, че кралският ирландски полк на английския престолонаследник принц Уилям е избрал за собствен амулет ирландски вълкодав. В Шотландия употребяват кучетата от породата ирландски вълкодав за помощници на овчарите. Ирландският вълкодав с лекост се оправя със задачата да събира стадото овце и да ги насочва в вярната посока.

Недостатъци на Ирландски Вълкодав

Въпреки че е доброжелателно и умерено куче, ирландският вълкодав не би трябвало да се оставя уединено с дребни деца. Причината не е в това, че би ги наранил съзнателно. Но размерите и тежестта на това солидно куче му дават опция, без да желае, да бутне неприятно малко дете. Ирландският вълкодав също по този начин може да нанесе съществени вреди на чупливи предмети, като ги бутне, без да го е желал. Затова се предлага да не оставяте чупливи предмети тук-там, където минава вашият ирландски вълкодав.

Ирландският вълкодав е със мощно развъртян ловджийски инстинкт, по тази причина се предлага да разхождате любимеца си на мотив, когато това става в зона, където може да срещнете улични котки или дребни кучета. Ловният инстинкт на ирландския вълкодав ще го накара да преследва дребното животинче, което ще намерения за плячка. Ако обаче сте обучили добре ирландския вълкодав, можете да го пускате без безпокойство да тича на воля, стига постоянно да идва при вас, щом го повикате.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР