Иранският президент Хасан Рохани предупреди, че Иран може да се

...
Иранският президент Хасан Рохани предупреди, че Иран може да се
Коментари Харесай

Иран заплаши да се откаже от ядрената сделка "до часове", ако САЩ наложат нови санкции

Иранският президент Хасан Рохани предизвести, че Иран може да се откаже от съглашението за нуклеарната си стратегия със международните сили за броени часове, в случай че Съединените щати наложат на страната нови наказания, съобщи " Ройтерс ".

" Ако Америка желае да се завърне към опита (с налагане на санкции), Иран сигурно би се завърнал - не за седмица или месец, а за часове - към условия, които са по-сериозни от тези преди началото на договарянията, " сподели Рохани пред иранския парламент на съвещание, предавано по държавната телевизия. " Светът ясно видя, че по времето на (президента Доналд) Тръмп Америка подценява интернационалните съглашения и като се изключи че подкопава (ядрената сделка) наруши думата си и за Парижкото съглашение за климата и Куба... и че Съединените щати не са добър сътрудник или надеждна страна за договаряния. "

Техеран упорства, че с новите наказания Вашингтон нарушава постигнатото през 2015 година съглашение с петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия, с което се съгласява да ограничи фрапантно нуклеарната си стратегия в подмяна на унищожаване на глобите.

В края на юли Съединени американски щати постановиха наказания на шест ирански компании поради ролята им при създаването на балистична ракетна стратегия, откакто ислямската република изстреля ракета, способна да изведе сателит в орбита. Новите ограничения, дружно с тези против Русия и Северна Корея, бяха подписани от Тръмп при започване на този месец. Миналата седмица Тръмп също по този начин сподели, че не има вяра, че Иран се придържа към " духа " на нуклеарното съглашение.

Вашингтон упорства, че с ракетната си стратегия Техеран нарушава резолюция на Организация на обединените нации, която приканва страната да не подхваща никакви стъпки, свързани с балистични ракети, които биха могли да носят нуклеарни оръжия. Документът не забрани категорично сходна активност. Иран от своя страна твърди, че въпросните ракети не са основани по този начин, че да могат да носят нуклеарни бойни глави.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3124)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР