Иранският петролен танкер "Адриан Даря 1" отново е в центъра

...
Иранският петролен танкер "Адриан Даря 1" отново е в центъра
Коментари Харесай

Пуснатият от Гибралтар ирански танкер е забелязан край Сирия

Иранският петролен танкер "Адриан Даря 1 " още веднъж е в центъра на дискусия сред Сирия и западните страни, откакто изключи своя транспондер (предаващ опознавателни сигнали) в Източното Средиземноморие край сирийските крайбрежия при започване на тази седмица.

Корабът обаче е бил сниман от спътник край сирийското пристанище Тартус, заяви през днешния ден американската компания за галактически технологии "Максар текнолъджиз ", представена от Ройтерс. Танкерът с предходното име "Грейс 1 " бе арестуван от английски морски пехотинци край Гибралтар на 4 юли по съмнение, че е на път за Сирия, претрупан с нефт, в нарушаване на глобите на Европейския съюз. Две седмици по-късно Иран в ответна мярка арестува танкер, плаващ под английски байрак, в Ормузкия пролив на входа на Персийския залив.

Гибралтар освободи иранския транспортен съд на 15 август, откакто получи официално увещание от Техеран, че той няма да разтовари своите 2,1 млн. барела недопечен нефт в Сирия. Мореплавателни източници обаче оповестиха, че танкерът евентуално ще се опита да трансферира част от петрола на борда на различен транспортен съд, откакто Иран заяви, че е осъществена продажба.

Според АП от фотосите, предоставени от "Максар текнолъджиз ", се схваща, че танкерът "Грейс 1 " под новото си име "Адриан Даря 1 " е на рейд на 4 км от сирийския бряг край Тартус. А новинарският интернет уебсайт "Мидъл Ийст Ай " заяви, че в четвъртък танкерът е разтоварил намиращия се на борда му нефт в сирийското пристанище.

Помощникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън на собствен ред уточни, че Съединени американски щати няма да смекчат глобите си против Иран, до момента в който Техеран не престане да лъже и да популяризира гнет. "Всички, които споделяха, че (пуснатият от управляващите в Гибралтар танкер) "Адриан Даря 1 "не отива към Сирия, в този момент отхвърлят това ", писа той в Туитър.

Съединени американски щати вписаха "Адриан Даря 1 " в санкционния лист и предизвестиха, че всяка помощ, оказвана от която и да е страна на този танкер, ще бъде считана за поддръжка за терористична организация, а точно за иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР