Иранският парламент прие дългоочаквано изменение на законите за трафик на

...
Иранският парламент прие дългоочаквано изменение на законите за трафик на
Коментари Харесай

Иранският парламент смекчава условията за смъртното наказание

Иранският парламент одобри дълго чакано изменение на законите за трафик на опиати, като това увеличи праговете, които могат да доведат до смъртно наказване. Потенциално това опазва живота на мнозина, спасявайки ги от смъртни присъди, оповестява онлайн изданието " Индиан Експрес ".

След месеци на спор законопроектът получи парламентарно утвърждение. Все отново планът би трябвало да бъде утвърден от консервативно доминирания Съвет на пазителите.

Според интернационалната организация " Амнести интернешънъл " Иран е измежду първите пет страни по брой изтезания в света през 2016 година Повече от смъртните присъди са свързани тъкмо с трафик на опиати. Организацията означи внезапен спад в броя на изтезанията в Иран тази година - с 42% до минимум 567 тази година.

Новият закон усилва прага на притежаваното количество опиати, които могат да доведат до смъртно наказване от 30 грама на 2 кг за производството и разпространяването на химически субстанции като хероин, кокаин и амфетамини. За естествените субстанции като опиат и марихуана равнищата са нараснали от пет до 50 кг.

В парламентарен спор за отбраната на законопроекта предходната седмица представителят на правосъдната и правна комисия Хасан Норузи съобщи, че разноските на Иран за войната против опиатите съвсем са се удвоили от 2010 година насам. Той сподели, че повече от 6 милиона души са забъркани в наркоафери в страната, 5,2 милиона от тях са подвластни и 1,8 милиона са консуматори.

Ако законопроектът бъде признат, законът ще работи със задна дата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР