Иранският парламент днес одобри закон, който предвижда по-строги наказания за

...
Иранският парламент днес одобри закон, който предвижда по-строги наказания за
Коментари Харесай

Иран: до 10 години затвор за протест срещу задължителната забрадка

Иранският парламент през днешния ден утвърди закон, който планува по-строги санкции за дами, които отхвърлят да носят наложителната ислямска кърпа на публични места, както и за хората, които ги поддържат, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ходът пристигна единствено дни след годишнината от гибелта на Махса Амини – 22-годишна жена, която бе арестувана от нравствената полиция в страната, защото нарушила разпоредбите за обличане. Нейната гибел провокира траяли с месеци митинги, по време на които мнозина приканиха за събаряне от власт на иранската теокрация, показва АП.

Законът планува санкции за притежатели на предприятия, които обслужват дами без наложителната кърпа, както и за деятели, които се опълчват против условието. Нарушителите могат да бъдат наказани на до 10 години затвор, в случай че нарушаването е осъществено по проведен метод.

Протестите, провокирани от гибелта на Амини на 16 септември 2022 година, утихнаха при започване на тази година след тежки репресии, вследствие на които бяха убити повече от 500 протестиращи и над 22 000 бяха арестувани, отбелязва АП. Множество дами обаче продължиха да нарушават разпоредбите за носене на хиджаб и това лято стартира нова акция за тяхното използване. Духовниците, които управляват Иран, считат законът за забрадките за един от главните стълбове на Ислямската република и упрекват западните страни за митингите, без да дават доказателства за това.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР