Иранските власти работят за освобождаването на похитения от йеменските бунтовници

...
Иранските власти работят за освобождаването на похитения от йеменските бунтовници
Коментари Харесай

Иран обяви, че преговаря с хусите за освобождаването на „Галакси лийдър“

Иранските управляващи работят за освобождението на похитения от йеменските бунтовници хуси в Червено море транспортен съд " Галакси лийдър ", съобщи иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани в изявление за японския ефирен канал Ен Ейч Кей, представено от Дарик. На борда на плавателният съд има и двама българи - капитанът и първият помощник-капитан.

" Иран е в контакт с хусите по този въпрос и има намерение да продължи съответните дейности, до момента в който въпросът за освобождението не бъде решен ", акцентира заместник-министърът, представен от следената от Кремъл организация ТАСС.

Агенцията напомня, че на 3 декември японският министър председател Фумио Кишида прикани по време на телефонен диалог иранския президент Ебрахим Раиси да изиска от хусите/хутите освобождението на арестувания от тях транспортен съд.

В изявлението за Ен Ейч Кей той засегна и ситуацията в линията Газа, като означи, че " Япония може да окаже напън върху Съединени американски щати и Израел да прекратят незаконните дейности против локалните поданици ".

На 19 ноември телевизия " Ал Хадат " цитира източници, съгласно които хусите са задържали израелския товарен транспортен съд " Галакси лийдър " с екипаж от 22-ма души във водите на Аденския залив. Говорителят на бунтовниците Яхия Сария удостовери информацията, като посочи, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил арестуван. Израелските управляващи осъдиха пленяването на кораба, като упрекнаха Иран. Пресслужбата на израелската войска отхвърли корабът да е израелски.

Според службата за морски трафик корабът е пътувал под бахамски байрак. По-късно организация Киодо осведоми, че оператор на " Галакси лийдър " е японската компания " Нипон Юсен " и че на борда е имало 25-членен екип, състоящ се от жители на България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Граждани на Израел и Япония в екипажа не е имало. Плавателният съд принадлежи на английска компания. На 29 ноември представителят на хусите Мохамед Абдел Салам съобщи, че те са разрешили на членовете на екипажа да се свържат със фамилиите си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР