Иранските сили за сигурност арестуваха един от основните активисти от

...
Иранските сили за сигурност арестуваха един от основните активисти от
Коментари Харесай

Иранските власти арестуваха известен активист и журналист

Иранските сили за сигурност арестуваха един от главните деятели от средите на гражданското общество в страната, както и публицист, изиграл основна роля за разкриването на гибелта на арестувана млада жена, оповестиха техни близки, съобщи Българска телеграфна агенция.

Арестите съответстват с разрастването на митингите в Иран вследствие на известията от 16 септември за гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя изпаднала в кома, откакто беше задържана в Техеран на 13 септември за носене на " неуместно облекло " и арестувана в ареста от нравствената полиция. Репресиите против тези митинги към този момент са довели до 36 жертви, оповестяват неправителствени организации.

Маджид Таваколи, деятел, към този момент задържан няколко пъти през последните години, по-специално след противоречивите президентски избори през 2009 година, бе задържан тази нощ, заяви в Туитър брат му Мохсен.

Друг основан в Иран деятел, Хосейн Ронаги, съумя да се изплъзне на полицията, пристигнала да го арестува в дома му, до момента в който даваше изявление за телевизия " Иран интернешънъл ", базирна в Лондон, заяви телевизионният канал.

Нилуфар Хамеди, публицист от Техеран, който пристигна в болничното заведение, където Махса Амини лежеше в кома и способства за осведомление на международното публично мнение за случая, също беше задържан, заяви в Телеграм всекидневникът " Шарг ", за който журналистът работи.

Фоторепортерката Ялда Моайери беше задържана тази седмица, до момента в който отразяваше митингите в Техеран, удостовери през вчерашния ден Комитетът за отбрана на публицисти, който прикани за освобождението на всички публицисти, задържани за отразяването на този случай.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР